TW
0

El Camí Reial, també anomenat Camí Vell, és segurament la via més antiga de l'Illa que comunicava Maó amb Ciutadella. La tasca d'un grup de voluntaris de Medi Ambient de la Creu Roja de Ferreries -en col·laboració amb XTREM Atletisme de Menorca- permet any rere any la programació d'una cursa popular sota l'objectiu de que la gent pugui conèixer i disfrutar del camí fent esport. Una manera de conscienciar a la societat de la importància de conservar el patrimoni mediambiental.

Novena edició
La sortida està programada per dia 22 d'abril a les 11 hores. La sortida i l'arribada serà dins el mateix poble de Ferreries i tindrà un recorregut total de 10.200 metres per a les categories majors i de 3.200 per a les categories infantil i cadet. Els participants de les categories menors faran un recorregut pel poble.

L'any passat es sumaren unes 80 persones. En l'edició d'enguany, que compleix la novena entrega, es té previst una participació de 90 persones.

D'origen segurament medieval, el Camí Reial tenia dues branques: una que seguia pel trajecte de l'actual carretera general -per tant ja perdut- i l'altra, que es dirigia més cap al sud tot travessant el Barranc d'Algendar fins arribar a Ferreries, on es trobaven per seguir ja en un sol camí en direcció a Alaior i Maó. A través del seu recorregut es pot gaudir de la natura de l'interior de l'Illa, i a més es pot trobar bona part de la història quotidiana dels nostres avantpassats. Sens dubte es tracta d'un bé patrimonial carregat d'història i que malauradament s'havia anat oblidant.

Primera recuperació el 1998
El tram del camí que passava per Ferreries estava completament perdut i malmès. Des que va començar la seva recuperació l'any 1998, la Creu Roja de Ferreries, en diverses fases, ha duit a terme tasques de neteja de bosc i d'aixecament de paret seca que estava esfondrada, deixant-lo novament transitable, afavorint així tant l'esport com l'excursionisme. A més, també s'ha recuperat una part més tradicional relacionada amb els diferents indrets característics per on passa, com ara topònims perduts, llegendes... afavorint-ne la divulgació amb excursions guiades, publicacions de tríptics i exposicions de fotografia.

La idea de recuperar el Camí Reial va ser de la Creu Roja Joventut Ferreries. Llavors aquesta entitat estava fent activitats de preservació de monuments megalítics o de camins, com la recuperació del talaiot de Binicalsitx, de la Creu de s'Hort de Dalt o es Pas d'en Revull, entre d'altres.

Per duu a terme la IX Cursa Popular pel Camí Reial es contarà amb el Grup de Voluntaris de Medi Ambient de l'Ajuntament, els voluntaris de Protecció Civil i de Creu Roja Joventut, tots coordinats per la Policia Local.