TW
0

Japó més Itàlia és igual a Carles Gomila. La formula pictòrica del ciutadellenc reneix -com no podia ser d'una altra manera- amb una sèrie de 16 obres inèdites en què l'autor descobreix una nova culminació de la figura humana.

La lectura des de la fusió del que Gomila considera "el millor de dos mons" sorprèn amb una col·lecció de personatges femenins que freguen la línia andrògena. A "Nacre", que s'exposa a la galeria Vidrart de Ciutadella fins el 9 de setembre, l'autor elimina els contrastos violents. "És el joc de la llum sobre la llum, del blanc sobre blanc, d'un blanc associat a un nacrat sense ombres pronunciades però amb matisos", comenta.

Així, amb molta suavitat i l'exquisida delicadesa del traç que acostuma, el pintor avança per una estètica influenciada pel manga japonès (ulls engegantits i boca petita) alhora que construeix des de la perspectiva del Renaixement italià (que a "Nacre" troba el seu màxim exponent a la peça "Sant Joan"). Sense renunciar al segell dels holandesos del XVII -palès a la seva obra "Le Petit Prince"-, de Holbein o Ingres. Una aposta potent que en les seves mans esdevé un resultat molt més lluminós. El camp experimental de qui crea els seus propis pigments.

Marc i obra com un tot
Rere dos anys de silenci, espai de temps que aprofita en la seva investigació, Carles Gomila torna amb una individual en què concep marc i obra com una totalitat. "L'origen d'aquest projecte parteix dels museus on antigament es presentaven els quadres amb valuoses talles artesanes de fusta.

L'autor ha recollit antics marcs que ha restaurat amb la mateixa cura amb la que ha creat cada peça. "La visió de l'espectador va dirigida a través dels marcs. Al cinema es parla de "frame" (marc en anglès), com a unitat que mesura la quantitat de quadres de pel·lícula que projecta la càmera per segon.


Temàticament, en el seu joc entre el sacre i el profà, parla també Carles Gomila de la mitologia. Deesses nòrdiques com "Valquíria" l'impulsen nous conceptes. A "Valkiria" (oli sobre fusta amb un marc espanyol, del XIX de cedre tallat a mà) caracteritza el personatge femení amb la recreació d'una gorra de l'Alemanya nazi i el ridiculitza amb un antifaç rosa. Si bé, encara es pren el gust per la tradició més pura a quadres com "In Vino Veritas" on, diu, "pinta pel plaer de pintar" sense cap més altre mirament o objectiu. Curiosament, en aquest cas, la construcció parteix del propi marc, daurat i amb detalls esculpits de raïm.

A més, analitza el detall pictòric purament italià a l'escena on evoca Sant Joan, amb el sol simulat amb pa d'or i una composició amb la que anuncia l'inici de la Festa.

La mirada enigmàtica i profunda és l'altra constant de la proposta. A més de pel còmic, a "Nacre" conflueix la inspiració en els rostres de les nines de porcellana japoneses. Evident en la delicadesa del tractament pictòric.

Projectes a Estats Units
Malgrat la recent inauguració a la galeria Vidrart, Gomila continua anant per feina. Els seus projectes són en constant transformació. A principis del proper octubre participarà a una nova col·lectiva de La Fàbrica (Maó) que durà per títol "Like a Virgin". Mes en què també portarà la seva producció a la fira "Affordable Art Fair" de Londres.
Les propostes amb Estats Units segueixen rere un excel·lent fil promocional a la Red Line Gallery, a Knoxville (Tennessee) i a la SI Fine Arts de Napa Valley (Califòrnia). A més, a partir de la setmana entrant comença un projecte nou que el durà a experimentar dins el món del cinema. Una proposta de gran envergadura per a la que haurà de treballar de valent i que promet donar-li una important embranzida a la seva trajectòria.

Carles només té paraules de lloança per als galeristes i la manera de fer nord-americana. "Donar gust fer feina amb ells. A Estats Units no passa com a Espanya on tothom va a regatejar com si fos un soc del Marroc. Hi ha més manca de sensibilitat aquí que als Estats Units", senyala. En aquest sentit, l'autor explica com els americans tenen una idea de galeria fonamentada des del format empresarial. "Ells assumeixen el cost del transport, i el més important, no deleguen en l'artista el risc de muntar l'exposició", i afegeix, "malgrat el que digui la gent els nord-americans són molt cultes i professionals per això continuaré exhibint obra allà de manera regular".

A la nostra Illa, la sala d'exposicions El Roser de Ciutadella té previst acollir el 2012 una colossal mostra. Entusiasmat amb la idea, Gomila reconeix que omplir la totalitat de l'espai li dóna una mica de vertigen.

A l'espera residents i visitants poden gaudir de l'especialitat de "Nacre". Una impressionant col·lecció d'olis o dibuixos (en carbó, aquarel·la o acrílic) sobre tela de cotó sobre fusta o sobre paper Ingres. El públic té l'opció més econòmica de fer-se amb una reproducció de l'artista, -editades per Vidrart a través de Quadrofenia (www.quadrofenia.com)-. Obres que pertanyen a una edició limitada, amb una tirada màxima de 50, numerades i signades per Gomila, de 3 dels seus quadres exposats a Anglaterra i als Estats Units: "French Fortune Teller", "Still Heavenly, Gigolette" i "Water Nymph".