Aquest és el segon any que la nostra escola està adherida a la Xarxa de Centres Educatius Cooperants de Menorca. Esteim treballant perquè creiem en una educació que contribueixi a la formació de ciutadans i ciutadanes responsables, compromesos amb la justícia i la sostenibilitat del Planeta.
Aquest curs, totes les escoles que formem part de la Xarxa, hem elaborat treballs d'intercanvi amb l'escola amb la qual esteim agermanats, en el nostre cas "Las Trojas" de Telpaneca (Nicaragua), sobre les estacions de l'any i el canvi climàtic, amb la finalitat que els fillets i filletes coneguin altres realitats, altres maneres de viure i d'entendre el món.
TREBALLS PER A L'INTERCANVI
Els alumnes d'infantil, cada matí hem observat el temps que fa i hem fet un registre mensual.
Els alumnes de 1r cicle volíem saber perquè hi ha tantes meduses a les nostres platges i hem cercat informació del que passarà a les nostre platges a causa del canvi climàtic.
Els de 2n cicle hem fet una recerca de cada estació en relació al paisatge i hem registrat la temperatura, les pluges i el vent.
Per dur a terme aquest treball el curs de 3rA hem anat al geriàtric (un altre àmbit en el que la nostra escola treballa la cooperació) perquè volíem fer algunes entrevistes als avis que viuen allà i demanar-los el què recordaven de quan eren petits sobre com ha anat canviant el temps atmosfèric.
Els de 5è B hem fet un treball a classe de seguiment i estudi de com les estacions i el clima marquen el nostre dia a dia. El treball abasta tres àmbits diferents:
- Recull de notícies de premsa local relacionades amb el clima.
- Recull de fets i vivències personals i familiars relacionades amb el clima i el pas del temps.
- Murals de les estacions amb recull d'aspectes característics de cada estació: festes, costums, vestit, clima...i paisatge de cada estació.
Els alumnes de 5è A hem après molt sobre el canvi climàtic i ara sabem que l'atmosfera és molt important per el planeta Terra. Vam començar estudiant la Terra, després l'atmosfera i a poc a poc vam entendre el que era l'efecte hivernacle. També sabem que conseqüències té per a tots i que podem fer per evitar-lo. Sabem que estem acabant amb la Terra, estem contaminant massa i per açò el planeta s'està escalfant.
També hem fet còmics perquè creiem que la gent veient-los , entendrà les animalades que estem fent.
Els de 6è hem fet un recull de refranys. Aquí teniu alguns exemples:
Vent tramuntana, si no mor als tres dies dura una setmana.
Sempre plou damunt banyat.
Cada bufada perdem un llençol.
Llebeig, aigua veig.
A mal tiempo buena cara.
Roquitas en el cielo charquitos en la tierra.
En Abril cada gota vale mil.
Abril mojado de pan viene cargado.
ALTRES ACTIVITATS DE COOPERACIÓ
Una mestra de l'escola, na Marta Coll, per Nadal va anar a Telpaneca (Nicaragua), va compartir la seva experiència amb el claustre i amb els alumnes de primària, açò va ser enriquidor tant pels alumnes com pels mestres i ens va motivar a organitzar una festa solidària, amb berenar , jocs i venda d'artesania de Nicaragua i artesania feta pels al·lots de tercer cicle. Amb els doblers recollits vam comprar material didàctic per l'escola "Las Trojas".
La revista de l'escola, que editam anualment, ha estat dedicada íntegrament al tema de cooperació, cada grup ha explicat el seu treball sobre la meteorologia i el canvi climàtic. Hem trobat que aquesta és una bona manera d'arribar a tota la comunitat educativa.
Des de l'escola estem convençuts que és possible la construcció d'un món diferent, impulsat per una educació amb capacitat de transformar.
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.