TW
0

Tothom parla d'ella a tothora. El remix emès pel programa APM (TV3) sobre el micropoema "Tu, tu, tothom" té més de 300.000 visites a Youtube. La gent ha embogit amb la interpretació de Joana Brabo a l'espai "L'hora del lector" (C33).Culturàliaentrevista a la menorquina que amb una sonada aparició televisiva ha revolucionat els internautes. Se la rifen per a entrevistar-la.

¿"Lo bueno, si Brabo, tres veces breve"?
BUENO-BREVE-BRAVO o BUENO-BONITO-BARATO. M'encanten els conceptes comprimits.

El seu és la micropoesia domèstica?
SUPERSTAR-PER-CASA.
Fa poc em vaig donar compte que molts poemes em surten a la dutxa!

On ha après a fer malabars amb el llenguatge?
MADRID-MENORCA-BARCELONA. I una mica per la resta del món.

Per als no entesos: Què és la micropoesia?
MOLT-POCA-COSA.
És que no ho acabo de tenir clar ni jo mateixa!

Es considera una provocadora dadaista?
NO-SÓC-RES o I-LOVE-SOCKS. Em trobes provocadora? oh, bon piropopompompero, gràcies, en realitat això de les paraules em ve de família.

En 3 paraules: Qui és vostè?
UNA-NOIA-FÀCIL que li costa molt pensar en una resposta per aquesta pregunta tan difícil.

I 3 paraules més: La inspira Menorca?
MENORCA-ÉS-TOT, però no vull dir-ho gaire fort que amb la de fans que m'han sortit igual s'enfonsa l'Illa... No, ara en sèrio, procuro no dir gaires coses bones de Menorca, que després ens la peten els forasters i no tinc lloc a la meva roca particular.

Per què una il·lustradora decideix crear el projecte En3Paraules?
TU-TOT-TOTHORA.
L'altre dia no sé qui deia allò que els homes només poden fer una cosa alhora, i pensava: serà que les supernenes no podem fer-ne només una? També he treballat de grafista, cuinera, "secre" i comodí en general... Crec que ens hem d'inventar a cada moment i ser ràpids quan els canvis se'ns posen al davant.

El programa "APM" (Alguna pregunta més?" de TV3, l'ha catapultada a la fama?
APM+APEEMES+VOSALTRES.
No tinc tele, i no coneixia el programa. Al matí següent tenia moltíssims missatges i trucades. El Martí Baixas, un amic de Es Mercadal, em va deixar un post al meu mur del Facebook que deia: "Has sortit a l'APM". Jo vaig respondre: "Què és l'APM", i ningú contestava, em vaig sentir una inculta televisiva i ho vaig esborrar no fos cas que em jutgessin malament els superprofessionals amb qui he col·laborat a Canal 33. Avui me'n penedeixo d'haver-ho esborrat, trobo que té la seva gràcia tot plegat. M'ha semblat un programa molt creatiu que juga molt amb el llenguatge, he passat una setmana molt boja, depenent dels comentaris que veia em moria de riure o volia plorar, no entenia res. Em va costar una bona estona entendre que ni els missatges "d'olè tu!", "eh, una mujeh digna d'admirah!" o "le damos una patada y dejamos que se vaya" no anaven amb mi sinó amb el llenguatge que ha creat l'APM... Però sóc ràpida eh!, i de seguida ho vaig entendre. He flipat molt amb els apeemes –que són els fans de l'APM–; els que han fet la pàgina de seguidors del "tu, tu, tothom"; amb la solidaritat d'alguns; amb la crueltat d'uns altres... Aquesta experiència m'està fent forta i m'ha donat la possibilitat de que TU també et posessis en contacte amb mi, i poder arribar a la gent que em coneixia de "s'insti" i que segur que es van quedar de pedra en veure'm. Ei menorquins! de veritat que no estic boja! només un poc tocada per la tramuntana, visca es formatge semi!

Què li sembla que tothom comenti el "Tu, tu, tothom" de "L'hora del lector"?
TOT-MOLT-BÉ
Tot bé, el divendres em vaig espantar molt i vaig plorar i tot, i TOT.

Li han fet una versió "remix" i, fins i tot, una web (www.tututothom.com). Això no hi ha qui ho aturi! Aprofitarà aquesta bogeria per defensar la micropoesia?
MICROPOESIA-ETS-TU.
Aprofitaré aquesta oportunitat per defensar-me, compartir la fama amb TOTHOM i promocionar als meus col·legues que hi ha molta crisi i estem tots molt curts de diners, ara mateix vull recomanar a l'Ajo que és la gran micropoetesa, una lectura imprescindible. Sempre he connectat molt bé amb els fillets i els joves, i després d'aquesta experiència –i les franges d'edat que diu el Youtube que més m'han vist–, em sembla que s'acosta l'hora de preparar alguna cosa especial per a ells. També vull promocionar el bar Baixamar que és l'únic bar amb personalitat que hem deixat al port de Maó, i a la meva amiga Dunia que parla molts idiomes i pot fer totes les traduccions del món, i al Fabi que és un noi estupendo que li aniria molt bé que alguna noia se li acostés i li digués "vull fer l'humor amb tu". A vegades Menorca és tant petita que és difícil lligar perquè tots estem plens de pors. Jo sóc la primera de la fila en pors d'amor. També vull promocionar el nou espectacle de Matilde Muñiz, "Dies Feliços" dirigida per Santiago Sampere, la Mati és la meva tieta postissa i veient el video del seu nou espectacle m'he donat compte d'on em ve tot. La que ha fet el video es diu Ros Preto i és amiga meva des dels 14 anys, ara té dos filletes moníssimes i una empresa de video i foto amb el seu marit que es un fotògraf molt bo, es diuen Imatge Serena i estan al carrer Doctor Camps a Maó.

Quan tornarà a recitar a Menorca?
ESPERO-QUE-AVIAT.
Va, busqueu-me un "bolo" que m'encanta ser la primera en encetar l'aigua i la primavera. Vaig estar a Ciutadella l'any passat, al Cafè del Museu, i, pobres, no hi va anar-hi ningú. Bé, eren 9 o 10 persones, i es van enfadar una mica amb mi perquè van perdre diners, així que aprofito per promocionar també aquest bar que fan uns còctels boníssims.

Quines són les seves veus més admirades?
BORGES-FUERTES-PESSOA. Per dir-ne tres. De petita el meu pare em feia repetir poemes que em sé de memòria i són la meva herència.

Paraules que enganxen i que enganxa a col·leccions de xapes. Quina és la clau d'un bon màrqueting per a lletres?
NI-PPPP-IDEA.
Estar despert, mirar el que t'envolta, observar el que la gent necessita, intuïció, sentit comú, i riure molt, i tant, i tot.