TW
0

Ens sol passar a la immensa majoria, no contemplam amb deteniment els carrers on vivim o que transitam habitualment. És normal, no som ni viatgers ni turistes al nostre poble, més aviat, som, sense ser-ne conscients, part del paisatge. És molt diferent quan anam de viatge, que sí ens interessam per l'arquitectura i la història dels indrets que visitam. És un error, segurament. A Ciutadella, per exemple, hauríem de caminar meravellats entre carrers silenciosos, estrets i empedrats, escoltant l'eco de les nostres passes, sentint que les generacions que ens precedeixen van néixer, estimar, plorar, dormir, morir en aquestes mateixes cases. Amb la intenció de fer obrir els ulls, de despertar la mirada atenta dels alumnes, al CC Nostra Senyora de la Consolació enguany els alumnes de 2n d'ESO a l'assignatura de Ciències Socials han fet un treball d'anàlisi d'alguns dels carrers més emblemàtics del poble. Per grups, han escollit i analitzat. Documentant les dades i reflexions amb múltiples fotografies. Descobrint així si es tracta de carrers estrets o amples, rectes o corbats. Mirant l'alçada de les cases, comparant les reformades amb les més antigues, posant atenció als colors i als elements de les façanes (portes, pestells, nombre de finestres, forma de les persianes...), i a tots aquells detalls, alguns d'ells vestigis del passat, tals com creus de Sant Joan, panys anglesos, bitlos a les cantonades, anelles per enganxar les bísties, capelletes dedicades a sants...

Tal com ens explicava una de les professores, Natia Mayans, ha estat una gran experiència que ha fet prendre una actitud curiosa als alumnes.

Els treballs

Entre les dues aules de 2n s'han analitzat una dotzena de carrers del nucli històric. Els al·lots i les al·lotes van sortir càmera en mà disposats a mirar de nou el que estan acostumats a veure. Ha estat una feina divertida, diferent, que els ha fet posar atenció als colors, les formes, les mides, els detalls, la història... els resultats són uns treballs d'anàlisi força curiosos que ens descobreixen Ciutadella des d'una perspectiva molt interessant.

Carrer qui no passa."Les façanes antigues d'aquest carrer moltes estan pintades baix d'un color més fosc, i dalt de color blanc. Les finestres normalment totes tenen persianes. Les parets són de marès, a l'exterior amb una capa de paleta i pintura".(Óscar Zamora i Marc Rodríguez Allés).

"Les cantonades tenen una protecció per als cotxes o carros antigament, perquè no facin malbé els caps de cantó (...) Els llums són fanals penjats a les parets de les cases (...) En aquest carrer no hi ha capelletes perquè no està dedicat a cap sant, ara bé, trobam cases amb una imatge del Cor de Crist damunt la porta d'entrada principal" (Laura Fernández).

Carrer de Sant Miquel."Hem triat aquest carrer perquè ens va agradar molt, ens va fer gràcia la seva forma, és llarg i fa bastantes corbes. Hi ha molta varietat amb les portes i els panys, de diferents formes i colors. Hem pogut observar que hi ha anelles per fermar els cavalls. El que no ens ha agradat ha estat veure que en algunes parets hi ha pintades, i que tot i haver papereres, els fems estan per defora"(Marina S.F. i Judith R.A.)

Carrer de ses Roques."El carrer de ses Roques és un carrer molt conegut a Ciutadella de Menorca. Forma part del casc antic del poble. Una de les seves grans característiques és que per les festes de Sant Joan hi passa la qualcada. Els nens i nenes es posen a les finestres de les cases i fan la capadeta als cavalls. Per açò, moltes de les cases d'aquest carrer adornen les seves façanes amb símbols de Sant Joan (...) Trobam exemples de façanes antigues fetes de marès i pintades de color blanc, amb detalls significatius com les finestres de tall de fabiol, anelles i pius per enganxar les persianes"(Maria Arguimbau, Núria Camps i Francina Caules).

"El carrer és curt, ample, la seva forma sembla recta però és corba. Està empedrat i no hi ha voreres. Les parets són de color blanc, llevat de les de les cases reformades que són de color groc o carabassa. Quasi totes les cases tenen dues o tres plantes.(Cristian L. Quim Miñoz, Daniel Pons, Pamela Bravo).

Carrer de Sant Bartomeu."Està situat al casc antic de Ciutadella entre el carrer de Ses Roques i la plaça Sant Jaume. És un carrer bastant curt i una mica corbat. Conserva l'empedrat antic restaurat, sense voreres amb cantonades rodones. Algunes façanes estan restaurades i altres, conserven detalls antics. A una de les cases hi trobam la capelleta de Sant Bartomeu que dóna nom al carrer. Veim fanals per il·luminar el carrer i anelles que empraven antigament per fermar els ases quan arribaven del camp. La majoria de cases tenen soterrani amb una finestra per donar llum i aire. Estan tapades amb reixes de ferro (...) Trobam cases de construcció antiga, però restaurades amb materials moderns com ara blocs en comptes de marès, alumini, en comptes de llenya"(Julia Romero Coll, Marc Juan Capó, Teresa Agudo).

Carrer de Santa Clara."És un carrer llarg i antic que per una banda dóna a la plaça des Be i per l'altra al convent de Sant Clara. Trobam l'enterra empedrat i sense cap tipus de voreres. S'ha restaurat conservant l'aspecte original per no perdre'n la memòria. Es permet el pas de vehicles (...) Tant els agafadors com els picaportes o porters automàtics varien segons les cases estiguin o no restaurades.(Noelia Dols García, Nerea Mercadal Portella, Irene Anillo Sinisterra).

"En el carrer de Santa Clara es troba una sala d'exposicions que abans era una església, la de Sant Josep. Els fanals són moderns de color verd, però amb disseny antic. És un carrer molt visitat pels turistes i de vegades per famosos com Ana de Armas i Marc Clottet (el treball inclou fotografia de grup) (Gemma Faner i Roser Gomila).

"Recordem que el casc antic de Ciutadella adopta un plànol irregular. Les cases no estan alineades i el carrer de Santa Clara n'és un bon exemple. Va del carrer de Ses Voltes al Convent de Sant Clara i el travessen els carrers de Sant Antoni i Sant Josep. (...) A una de les façanes hi ha una capelleta que representa Santa Clara i està tancada amb vidre. (...) En aquest carrer hi ha cases senyorials que tenen característiques diferents de les altres, com per exemple balcons, ornaments a les finestres, portalades més grans... no només hi ha habitatges, sinó que també hi trobam comerços.(Tònia Cavaller, Catalina Coll i Josep Coll).

Carrer de ses Andrones."El carrer és llarg. És ample (encara que no passarien els cotxes) En segons quins trams és corbat, en segons quins altres és recte. El carrer està pavimentat. No té voreres, però sí bitlos a les cantonades. A les parets trobam anses modernes i antigues (...) Les cases d'aquest carrer són generalment de tres plantes, encara que també n'hi ha de dues."(Josep Anglada i Cristian Camps).

"El carrer de Ses Andrones va ser un carrer on antigament hi havia el col·legi Nostra Senyora de la Consolació. Hi trobam un teatre on hi fan 'Els pastorets'" (Aina Mesquida Ballester i Sara Taltavull Juanico).

Carrer de Sant Cristòfol."El carrer de Sant Cristòfol té uns 178 metres de llargària. És un carrer amb corbes. Està empedrat i entre pedra i pedra hi trobam alguna petita herba. Les pedres tenen forma quadrada i irregular. No té voreres. Hi trobam tres capelletes amb Sant Cristòfol. Té 54 cases numerades. Limita amb els carrers de Ses Roques, Sant Climent, Santa Helena, Sant Jaume i Sant Sebastià".(Marta Gomila Benejam, Blanca Pujols Salmons, Sergi Rovellada Sintes).

"En aquest carrer hi ha diferents tipus de capelletes dedicades al sant, una més treballada, tant la capelleta com la imatge estan esculpides a la paret, i les altres ja més modernes, amb detalls com la roba. (...) Existeixen dos tipus de persianes, les de tall de fabiol que són les tradicionals d'aquí i que solen ser de llenya amb un tall vertical d'uns 5 centímetres. La majoria de persianes d'aquest carrer són modernes".(Orlando Canet Sánchez, Biel Cardona Allés).

Carrer de cal Bisbe."El carrer és curt, és recte, està pavimentat. La façana del Palau Esquella no està restaurada, és de color crema, amb persianes antigues i amb un balcó molt elegant".(Anna Rotger Pascual i Núria Rotger Triay).

"L'empedrat és de dos tipus diferents. N'hi ha un de més antic, per això les pedres estan gastades i són més petites i desiguals. No hi ha voreres, només es pot veure una petita línia de pedres que serveix per conduir l'aigua quan plou (...) Dalt d'algunes portes es troben imatges de Crist o d'algun sant. (...) A una de les cases restaurades hi ha un porter automàtic amb càmera".(Paula Marquès Jover , Gemma Plovins León, Clareta Pons Mascaró).

Carrer Josep Maria Quadrado."És el nucli del casc antic de Ciutadella i un dels carrers més emblemàtics. Hi trobam la plaça des Be. Està format per dos trams de voltes. Davall de cada volta hi podem trobar diversos locals o comerços, des de restaurants fins a botigues de tèxtils. La més antiga de les botigues ens sembla que deu ser ca n'Olga (...) En aquest carrer hi podem trobar diversos elements antics o amb algun significat festiu, com ara anelles per enganxar els cavalls, o el suport que serveix per subjectar la bandera de Sant Joan quan es fan Ses Corregudes(Annabel Pons, Loreto León, Clara Fullana).

Carrer del Santíssim."És un carrer llarg i un poc corbat, però a primera vista sembla recte. Està empedrat, no té voreres, no hi passen cotxes. Destaquen detalls com les anelles d'enganxar cavalls. Trobam cases amb picaportes, ja en desús, substituïts per aparells electrònics".(Caterina Bals, Gloria Lluc, Michelle Velasquez).

Carrer de Santa Magdalena."Es una calle donde está ubicada la biblioteca de Ciutadella. Es alargada y estrecha, con comercios y bares. La escogimos porque nos llamó mucho la atención la forma de las paredes y ventanas. En temporada turística vienen a visitarla muchos turistas por lo antiguo y acogedor de este lugar. Aunque la calle es antigua, los pisos son modernos".(Nicolle Consuelo Buenaño Mendoza, Claudia Julieth Camacho Duerte).

Carrer de Curniola.És un carrer corbat i curt, amb voreres estretes i sòl pavimentat. Hi trobam diferents emblemes decorant les façanes, dos fanals i anelles per als cavalls".(Ricard Triay Román, Iván Camilo Aguado).