Mai no ens deixa de sorprendre. La natura, a mesura que anam desvetllant els seus misteris ens mostra com en pot arribar a ser d'extraordinària. Aquesta setmana us volem parlar del seguiment que un equip de biòlegs de la Universitat d'Exeter, del sud-oest d'Anglaterra, ha fet de 25 tortugues llaüt, una espècie de tortuga marina, la més gran que existeix avui en dia, que passa la major part del temps de la seva vida a alta mar. Habiten sobretot aigües tropicals i subtropicals dels oceans Atlàntic, Pacífic i Índic, encara que també se les pot veure de manera ocasional al mar Mediterrani.
Per estudiar-les, els biòlegs van col·locar petits sensors a un grup de tortugues femelles, quan es trobaven a Gabon, país africà que té costa a l'oceà Atlàntic i que limita per terra amb Guinea Equatorial, Camerun i Congo. Els sensors han permès seguir-les durant cinc anys, prenent nota dels seus llargs viatges.
S'ha pogut establir, d'aquesta manera, que les tortugues es dirigeixen cap a l'oceà per alimentar-se i crear reserves de menjar, abans de tornar a Gabon per a reproduir-se.
Els biòlegs han pogut dibuixar tres rutes de viatge de les tortugues llaüt. La primera, des de Gabon fins a una zona enmig de l'Atlàntic. La segona, en direcció al sud fins al cap de Buena Esperanza a Sudàfrica. La tercera, una ruta fins a Amèrica del sud, a més de 7.500 quilòmetres de distància.
Si bé es sospitava que recorrien llargues distàncies, els científics no havien pogut determinar fins ara amb exactitud les seves trajectòries. Tal com deia Matthew Witt, del centre per a l'Ecologia i la Conservació de la Universitat d'Exeter, les tortugues agafen una direcció o una altra "sense que sapiguem encara què influeix en la seva decisió a l'hora de fer aquests viatges extraordinaris".
Brendan Godley, un altre dels investigadors que han intervingut en l'estudi, destacava que "totes les zones migratòries de tortugues llaüt que s'han identificat són zones de pesca i per tant, d'alt risc. Conèixer aquestes rutes ha permès identificar onze països que haurien de ser involucrats en les mesures de preservació d'aquesta espècie".
Les tortugues llaüt poden arribar a viure 50 anys i a pesar 800 quilos. Són enormes, poden fer més de dos metres. Cada femella posa entre 50 i 170 ous i tot i que la població es manté estable a l'oceà Atlàntic, a l'oceà Pacífic, en canvi, s'ha detectat un notable descens de la població.
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.