Quan miram el cel de nit en aquesta època podrem veure ja el cel d'hivern. L'hivern comença el proper dia 22. Cap a les 10 de la nit les estrelles més brillants del cel estan cap a l'est i formen un gran hexàgon conegut com l'hexàgon d'hivern.
Aquest hexàgon està format per vàries constel·lacions. Les més conegudes són Orió, Taure i Bessons. En aquest hexàgon hi trobam 8 estrelles destacades. Una de les puntes de l'hexàgon té l'estrella Sírius, la més brillant del cel i una de les més properes, ja que es troba a només 8,6 anys-llum. En una altra punta de l'hexàgon hi ha les dues estrelles dels Bessons (Càstor i Pòl·lux). També hi ha Orió amb dues estrelles: una altra de les puntes de l'hexàgon Rigel i el centre de l'hexàgon, Betelgeuse. En una altra de les puntes de l'hexàgon hi ha Aldebaran de Taure i prop d'aquesta, fora de l'hexàgon, hi un interessant grup d'estrelles, les Plèiades. A les dues puntes restants de l'hexàgon hi ha Proció i Capella (vegeu el mapa del cel d'avui a les 22 hores).
També ens cridarà l'atenció el planeta Júpiter, ben brillant, cap al sud-oest ben a prop de la Lluna aquesta nit. Per veure altres planetes haurem d'observar a la matinada abans de sortir el Sol.
El matí cap a llevant es veu Venus, també molt brillant i Saturn més alt però menys brillant.
També veurem aquestes nits la Lluna que nit a nit anirà creixent i avançant des de les proximitats de Júpiter ahir i avui fins a les proximitats de les Plèiades el dia 18 travessant l'hexàgon fins arribar a Bessons el dia 22 després de la Lluna Plena del dia 21 que es produirà quan la Lluna es troba dins l'hexàgon. Les nits del 20 i 21 la Lluna Plena estarà envoltada per les estrelles de l'hexàgon que es veuran poc per la claredat de la Lluna.
També podrem veure passar l'estació espacial internacional els dies 26 i 28 de desembre. Els dos dies passarà de sud-oest cap a nord-est. Passarà per l'esquerra de Júpiter, pel nostre zenit i cap a l'estrella Capella de l'hexàgon d'hivern. Si no fan canvis importants en la seva trajectòria el dia 26 es veurà entre les 18.40 i les 18.44 i el dia 28 entre les 17.55 i les 18 hores.
I finalment també tindrem ocasió de veure 2 eclipsis prou interessants. Però els 2 s'hauran de veure el matí a la sortida del Sol.
ECLIPSI TOTAL DE LLUNA DE 21 DE DESEMBRE 2010
A la matinada del dia 21 hi haurà la Lluna plena i eclipsi total de Lluna. A les 6.29 comença la Lluna plena a entrar dins la penombra. A les 7.32 comença a entrar dins l'ombra de la Terra. A les 8.02 surt el Sol per l'est. A les 8.06 es posa la Lluna parcialment eclipsada per l'oest. La resta de l'eclipsi no el podrem veure des de Menorca.
ECLIPSI PARCIAL DE SOL DE 4 DE GENER 2011
El proper dia 4 de gener de 2011 hi ha Lluna nova que provoca un eclipsi de Sol. Només serà un eclipsi parcial a tots els llocs que el poden veure però a Menorca pot ser bastant interessant per la vistosa sortida que farà el Sol cap a les 8 i 6 minuts. Després el Sol anirà pujant i s'anirà tapant més per la Lluna i el màxim de l'eclipsi serà prop de les 9 quan el Sol només haurà pujat 8º aproximadament, i estarà tapat més de la meitat (52% aproximadament).
Bones observacions.
professor d'Astronomia
i Física i Química
IES Josep M. Quadrado
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.