Graciela Fainstein Novel·la 2007 199 pàgines

TW
0

Graciela Fainstein va ser víctima de la dictadura argentina. Durant tres dies va estar segrestada juntament amb el seu company i una amiga i va patir la tortura i la humiliació de les forces paramilitars. Ara després de més de 25 anys d'aquests fets, l'autora ha decidit posar per escrit les vivències d'aquells tres dies, però també tots els dubtes, pors, emocions i desitjos que van venir després del seu alliberament. És la seva manera de mostrar al món i a les altres persones que han patit situacions similars que l'oblit és només un consol passatger, que necessitam de la memòria i del passat per construir el nostre futur i que la vida tranquil·la només s'aconsegueix canviant el propi rol de víctima pel de testimoni.

Es tracta d'una novel·la esplèndida, narrada en un to molt personal que aconsegueix transmetre els sentiments de la protagonista al mateix temps que dóna elements perquè cada lector/a estableixi les seves pròpies lleis generals.

El fragment
Pasado y presente. Presente y pasado. Como un juego que sube y baja, como un columpio que va y que viene, como cualquier juego infantil donde el secreto se esconde en ese ritmo, en esa repetición infinita, en esa cadencia de ida y vuelta, como una canción, como un estribillo, como una ronda que cada vez se le va agregando algo nuevo y al final se vuelve al principio. La magia de los números, de las coincidencias, de los círculos concéntricos, del eterno retorno. El algoritmo nunca descifrado, el enigma que nos mantiene vivos, la búsqueda de una clave, la esperanza de encontrar signos, los sueños premonitorios, los fantasmas.