TW
0

El Fet a Amèrica és a punt d'arribar. A dia d'avui ja ronda per Barcelona, Olot, Girona…. i amb aquest "és a punt d'arribar" vull dir que avui començam el compte enrere perquè arribi aquí, a Menorca, el 23 d'octubre, tot coincidint (de retruc) amb el Dia Internacional de les biblioteques, tot sigui dit, el 24 d'octubre.

(De les activitats a les biblioteques ja en parlarem…). Però (ara mateix) el rellevant és que 9 escriptors de Llatinoamèrica seran a la nostra Illa per compartir les seves creacions, orals i escrites, i per compartir -perquè no dir-ho també- els seus processos creatius. Uns processos que sovint van cap endins d'un mateix però que, en ocasions especials -com aquesta- van també cap a fora.

L'encontre és força esperat, tant pels grups de lectura d'arreu de Menorca, que ja fa dies que xoroien obres de Ponte (vingut de Cuba); de Yuri Herrera i Carlos Velázquez, (de Mèxic); de Giovanna Rivero, (de Bolívia); d'Inés Bortagaray, (d'Uruguai); de Meruane, (de Txile); de Pola Oloixarac i Sergio Chejfec (d'Argentina); d'Slavko Zupcic, (de Veneçuela); com pels (nostres) escriptors i escriptores més propers, que es trobaran amb la literatura llatinoamericana, cara a cara, mot a mot podríem dir... I així, (com qui no vol la cosa) sentirem fragments d'obres de més enllà d'aquest continent entrellaçats amb esqueixos de l'obra de Ponç Pons, Josep M. Quintana, Maite Salord, Pau Faner, Margarita Ballester, Pere Gomila, Biel Pons i molts més.

(Anota: aquest cheek to cheek serà el proper dissabte matí al Claustre del Seminari Diocesà de Ciutadella). Però nosaltres, lectors i lectores de realitats màgiques i altres affairs, hi tindrem un espai destacat al "Fet a..." perquè com a consumidors de paràgrafs entrellaçats hi tenim molt a dir en un encontre de literatures i, ineludiblement, en un encontre de llengües. Per açò us convoc al "Testimoni literari" (diumenge dia 24, a les 11 hores, a la Plaça de la Catedral de Ciutadella) on tindrem l'oportunitat d'interactuar (interaccionar? intercomunicar, potser?) amb l'alter ego de l'escrit, amb l'autor i l'autora en cos present, fent front a la seva obra alhora que fa front al seu lector. Les consultes, escrites al moment, verbalitzades al moment i/o deixades a les bústies de les nostres biblioteques (si passeu per allà i recolliu una de les postals promocionals -postals que potser no tornaran totes a les urnes perquè fan agafera-, però tot i entra diuen per Ponent...). Portem uns quants parèntesis, no? Parèntesis literaris, lingüístics i, fins i tot vitals, potser n'hauríem d'obrir un altre encarar i deixar-nos endur (almenys durant dos dies) per l'alfabet que el pobla.