Aquesta setmana, a la Redacció de "Xoc" ens ha cridat l'atenció la gesta d'un estudiant d'enginyeria de la de Universitat de Toronto, Todd Reichert, que amb 28 anys s'ha convertit en el primer pilot de la història que fa volar un artefacte amb pedals. La idea original no és seva. De fet, s'inspira en els esbossos que va fer Leonardo da Vinci en el segle XV, i en un dels somnis més vells de la humanitat, volar com els ocells.
Reichert, responsable del projecte en el que hi han participat més de trenta estudiants de les universitats de Toronto (Canadà), Poitiers (França) i de la Tecnològica de Delft (Holanda), ha aconseguit mantenir-se en l'aire durant 19,3 segons i recórrer una distància de 145 metres pedalejant, a una velocitat mitjana de 25,6 km/h. Un experiment que va tenir lloc el passat mes d'agost a Tottenham, molt a prop de Toronto, i que va ser seguit per un representant de la Federació Aeronàutica Internacional.
Amb 32 metres d'ales, l'aparell batejat amb el nom de "Snowbird", pesa només 43 quilos i ha aconseguit, deia Reichert concretar el vell somni de volar. "Al llarg de la història, una infinitat d'homes i dones han somiat volar com els ocells, amb les seves pròpies ales, i centenars, fins i tot milers, ho han intentat. Aquesta és una de les darreres fites de l'aviació que ens faltava aconseguir".
Leonardo da Vinci, que va dedicar bona part de la seva vida a estudiar el vol i la naturalesa dels animals voladors, tenia la intenció d'enlairar-se en vol vertical. Una idea del tot esbojarrada fa cinc segles i que tanmateix va posar les bases del que avui vivim amb plena normalitat. Ningú abans d'ell havia estudiat de manera sistemàtica els ocells. Els seus estudis sobre màquines voladores van anticipar l'efecte d'elevació i de propulsió, d'estabilitat i d'equilibri. Les ales que va dissenyar s'aplicaren als primers aeroplans i el seu pern aeri és considerat l'avantpassat teòric de l'helicòpter.
Da Vinci va escriure fa cinc-cents anys, una cosa que Reichert ha posat en pràctica. "Un ocell és una màquina que funciona segons les lleis de la matemàtica. Està a l'abast de l'home reproduir aquesta màquina amb tots els seus moviments, encara que no amb la mateixa força… a aquesta màquina construïda per l'home només li mancaria l'esperit de l'ocell, i és l'home, qui ha d'imitar-lo amb el seu propi esperit".
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.