TW
0

L 'espurna fou Vassily Kandinsky. La seva obra donà llum a la inspiració del director menorquí Anselm Serra Gomis (Maó, 1968). Rere el rus, arribà el català Joan Miró, fetitxe de Laia Brugués, l'altra cinquanta per cent de l'Associació Cultural Dosnoudosmil que enguany –rere un parèntesi– estrena muntatge. "Abstracte" és el títol de l'espectacle multidisciplinar que el novembre arriba al Teatre Principal de Maó. Música, audiovisual i dansa contemporània per donar vida a la pintura abstracta de la primera meitat del segle XX.

Les creacions de Mark Rothko, Franz Kline, Jackson Pollock, Robert Delaunay i Karel Apple acaben de completar els quadres triats de Kandinsky i Miró. "Hem fet una selecció d'obres amb molta cura per tal de donar-los moviment i sonoritat dalt l'escenari", explica Anselm Serra. La seva debilitat per Kandinsky ocupà el primer lloc de la llista. Dosnoudosmil considera més que oportuna la presentació d'un projecte quan justament enguany es celebra el centenari de la "Primera aquarel·la abstracta" del pintor moscovita. Punt de partida del nou corrent artístic, l'abstracció, i alhora d'aquest espectacle.

L'experimentada professora de dansa Cristina Blanco (Barcelona, 1968) està al capdavant de la coreografia. Ella i cinc ballarines més: Vanessa Alcaraz, Menchu Bagur, Laia Brugués, Carla Cruells i Laura Cubas són les protagonistes del moviment contemporani d'"Abstracte". La dansa es conjuga amb la imatge visual del video-art creat per Èrika Prüfert.

"A diferència d'altres propostes de dansa que s'hagin pogut fer a l'Illa, aquesta es desenvolupa de manera continua, amb un ritme àgil, subtil i senzill", afegeix Laia Brugués, qui subratlla com és precisament la pintura abstracta la que més casa amb el món de la dansa.

La música és part indispensable del treball. Per a Kandinsky s'han triat peces d'Arnold Schönberg o Carl Maria von Weber; Claude-Achille Debussy per a Delaunay; Satie, Lluís Llach o Frederic Mompou per a Miró; Edgar Varèse per a Rothko; una peça del West Side Story de Leonard Bernstein per a Kline; The Doors i Jimmi Hendrix per a Pollock i el so del jazz de Charles Mingus per a la pintura d'Apple.

Qüestionat pel perquè de Kandinsky, Anselm Serra respon: "Mirant la seva obra em deixo endur, ho miro amb ulls innocents i deixo que l'art em captivi".
La idea d'"Abstracte" començà a gestar-se ara fa dos anys. En fa un que l'equip de ballarines assaja posant el seu gra de sorra per a dignificar la disciplina a Menorca. "Aquí hi ha moltes escoles de dansa i espectacles de final de curs, però si ja hi manca un públic de teatre, imagina't de dansa", comenta Brugués. En aquest sentit i en tot el que envolta les produccions culturals, Dosnoudosmil ha jugat sempre un paper dinamitzador. Des de l'estrena teatral de "Fora de joc" (2002) a "Pedigrí" (2005), passant per "Ara que no mos sent ningú" (2003) i "No sé si m'explic, jo ja m'entenc" (2004), fins a la darrera proposta centrada en la fotografia, l'exposició "Maó de l'1 al 100" (2007).

"Abstracte" (2010) no clou sols amb el muntatge sinó que Brugués ha elaborat al respecte una guia didàctica dirigida al segon cicle d'Infantil i Primària. Material que l'associació ha brindat al programa "Illa Escola". "Els més petits són el públic més fresc i predisposat a rebre sense prejudicis", afirma. Llavors, idò, qui millor per a obrir la porta de l'art?

Abstracte: Estrena dia 6 de novembre, a les 21.30 hores al Teatre Principal de Maó; i dia 7, a les 19.30, a la Sala Multifuncional des Mercadal.