TW
0

El patronat que gestiona la famosa Cova d'Altamira ha mostrat la seva intenció de reobrir les portes de l'autèntica cova després de vuit anys en què el públic s'ha hagut de conformar amb una rèplica, molt fidedigna, de la cova paleolítica més famosa del món.

Modesto Cubillas la va descobrir a mitjans segle XIX i el 1924 ja es declarava Monumento Arquitectónico-Artístico i el 1985 Patrimonio de la Humanidad. La transcendència de les pintures d'Altamira ha arribat a ser tan gran que l'allau de visitants s'ha hagut d'aturar en diverses ocasions. El 1957 la cavitat ja era un destí turístic afiançat i a les dècades dels 60 i 70 el microclima de l'interior va començar a can-viar i és així que a l'any 1977 es tanca de forma provisional. Cinc anys després, el 1982, es reobre de forma controlada, permetent un nombre limitat de visitants per dia. No va ser suficient, la gran demanda desbordava llistes d'espera pel que a l'any 2001 s'acaba inaugurant una rèplica que és la que es visita avui en dia.

Des de l'any 2002 la Cova d'Altamira original resta tancada. La notícia de la seva reobertura ha estat presa amb entusiasme per part dels més interessats en visitar novament les pintures paleolítiques de Cantàbria. Però sigui quin sigui el nombre de visitants que es permeti, per dia o per any, sempre haurà de ser molt limitat i haurà de donar cabuda, principalment, a aquelles persones que tenguin un real interès en conèixer les pintures originals per damunt de les imitacions per molt fidels que siguin.

Però ja hi ha un primer convidat. El president de Cantabria ha anunciat que ha escrit una carta, en anglès com va recalcar, al president dels Estats Units Barack Obama perquè sigui un dels privilegiats en trepitjar un espai tant exclusiu. Obama és un dels que figura a la llista que ha anunciat llarga... Caldrà saber si es tracta de persones amb un interès per les pintures o es tracta de crear un major interès encara per la cova amb visites restringides...