TW
0

FITXA Em dic Iris Taltavull, tenc 27 anys, som natural de Maó i vaig estudiar el Grau Superior de flauta travessera al Conservatori Superior de les Illes Balears. Actualment exercesc com a professora a l'Ateneu de Maó i a l'Escola Municipal de Sant Lluís. Compagin la meva vessant docent amb la interpretació en dos grups estables, S'NSMBL de música moderna i un trio de música clàssica, el Trio Undine.

Què té S'NSMBL de particular?
S'NSMBL és un quartet de guitarra, amb Carlos Mangado; llaüd, amb Santi Bonnin; violí, amb Toni Pons, i jo amb flauta. Feim música bàsicament instrumental pel que ens agrada definir-nos com un quartet de cambra moderna, perquè quartet de cambra és una etiqueta pròpia de la música clàssica però noltros explotam aquesta vessant amb plans sonors, una manera de fer més clàssica tot i que la música sigui moderna. Amb S'NSMBL versionam temes i en feim també de propis en una mescla d'estils que va des del folk-rock al jazzístic.

En canvi el Trio Undine deu suposar un gran contrast...
Undine són les ninfes de l'estany en la mitologia clàssica... som dues flautes i un piano i ens dedicam a la música clàssica pura, amb la manera clàssica de fer, d'assajar i d'elegir els compositors. A vegades la música clàssica pot semblar una mica encorsetada, se t'obliga molt a seguir fidelment la partitura, en canvi la música moderna és més lliure més natural...

Té preferència per algun d'aquests dos tipus de música?
Sí, tenc preferència per la clàssica, perquè jo he estudiat música clàssica i és el que vertaderament m'agrada. Però també m'agrada la moderna perquè t'aporta la llibertat que no tens amb l'altra, així que entre una i altra anam compensant.

En quin estil clàssic se sent més identificada?
Jo som del Barroc, Bach, Vivaldi, Telemann, Haendel. Mozart no està malament però me sembla que li agrada a tanta gent que ja l'he avorrit una mica...

Què passa amb Bach que molts músics el tenen com a primera referència!
Bach suposa un abans i un després en la manera de composar. Bach es troba acabat el Renaixement quan es feia una música molt espessa que a vegades esgota i tot escoltar-la. Bach entra una manera nova de fer música sonates, concertos, músiques que encara no existien, és precursor d'una nova música clàssica. Bach és atemporal, hi ha fins i tot grups de heavy metall que fan un intermezzo basat en un preludi de Bach, als heavys especialment els agrada molt Bach.

Però quina explicació pot tenir aquesta preferència?
Bach és molt dens, profund, cosa que Mozart no és, és molt més pla, fa música per fer feliç, en canvi Bach demana molta més concentració per escoltar.

Finalitzats els seus estudis s'ha trobat amb un ventall d'oportunitats prou gran a Menorca?
No. Hi ha molta cultura musical, açò és cert i és fantàstic, però per exemple a l'hivern tot es rellentitza molt, passa també amb altres disciplines artístiques i amb la cultura en general, qui surt un dissabte de febrer a la nit amb el fred que fa? I açò és un peix que es mossega la cua, si no es programa la gent no hi acudeix i com que no hi ha prou gent no es fa res tampoc. A l'estiu hi ha moltes més possibilitats, el Festival de Joventuts Musicals, concerts a tots els pobles, els mercats artesans, concerts de circuits diferents que permeten sonar amb freqüència. Només de sonar no pots viure aquí, o has d'anar i venir, cosa que fan alguns, o ho has de compaginar amb alguna professió, amb la docència per exemple com és el meu cas.

Iris Taltavull podria tocar a fora si volgués, perquè no ho fa?
M'agrada viure aquí de manera estable, entregada a la música però sense que suposi un continu sacrifici, si un diumenge no tenc ganes de tocar no ho faig i no passa res. Paco de Lucia fa unes setmanes ho va dir a una entrevista, que ser músic és del pitjor perquè no queda temps per la vida pròpia ni la família, ell que és concertista internacional viu contínuament dins un avió. Per contra m'agradaria que aquí es valorés més aquesta professió. A poc a poc la tendència és a anar canviant i a tenir més possibilitats, però amb la crisi tot s'ha frenat una mica i costa tenir catxés una mica dignes. Entre tots i a poc a poc anam fent roda perquè de cada vegada la nostra professió es valori més, com qualsevol altra, a vegades sembla que som uns romàntics i bohemis, però estem al segle XXI i les coses han canviat.

Els músics estan fets d'una altra pasta?
Sí, jo crec que sí. Perquè som persones que estem tot el dia pensant amb música, o bé sonant o bé programant nous projectes amb companys, arranjam partitures en compram de noves... No tenim horari fixe, ser músic és una manera de viure, els bolos es fan a la nit, sempre estem en marxa.

La flauta travessera amb quines músiques s'entén millor?
Amb la clàssica, per suposat, però també en altres tipus. En jazz no està molt explotada però hi ha peces que inclouen flauta. Ian Anderson és el líder del grup Jethro Tull, essent un dels flautistes moderns més representatius, la seva manera de tocar la flauta és diferent, parteix de la clàssica però hi introdueix noves tècniques cóm sonar i al mateix temps fer sons amb la gargamella, tècniques que potser s'apliquen més al saxo i que ell aplica a la flauta. Molts flautistes l'intenten imitar. La flauta en definitiva és un instrument melòdic, necessita d'altres instruments, no es pot fer un concert només amb flauta com es pot fer amb piano, per exemple.

A on li agradaria tocar un dia i amb qui?
M'agradaria amb l'Orquestra Filharmònica de Berlin, és una orquestra molt estable, amb una plantilla molt bona, amb una programació estable... però és molt difícil i sacrificat ser aquest tipus de músic, entres a un món molt competitiu i cruel que no desig. A més has de ser un crac des de ben petit per tenir oportunitats.

"A cor obert" acaba aquí, abans però digui, quin és el seu somni?
Somnis en tenc molts, però pensant en música tenir grups estables que m'aportin diferents motivacions i sempre estar fent feina per tenir nous projectes, renovar repertoris i cercar nous estils, noves idees, tenir sempre es "coco" en marxa.