TW
0

Aprofitant que el proper dia 5 de juny és el dia internacional del Medi Ambient, i com sempre a la redacció de "Xoc", atents a les notícies que es publiquen als diferents mitjans de comunicació durant la setmana, avui us volem parlar d'un arbre molt especial, l'arbre de Santa María del Tule, d'Oaxaca, al sud de Mèxic, un exemplar que té més de dos mil anys de vida i que és conegut amb el nom de "ahuehuete", que en llengua azteca significa "avi". L'arbre del Tule, de la família dels xiprers, és un dels més grans i més antics del planeta. Diuen els experts que les seves arrels beuen d'un aqüífer subterrani situat a uns trenta metres i que són aquestes condicions naturals les que, al llarg dels segles i de manera quasi miraculosa, han permès que tengui un tronc de més de 14 metres de diàmetre, i 45 de circumferència. És tan immens, que fan falta trenta persones amb els braços estirats per rodejar-lo. Arriba a fer 40 metres d'alçada amb un volum aproximat de 800 metres cúbics. Diuen els qui l'han contemplat en persona, que hi viuen tants d'ocells que la renou és eixordadora, i la mitologia que l'envolta conta que fou sembrat per Pechocha, un sacerdot del déu del vent Ehécatl.No està tot sol. L'acompanyen altres exemplars de la mateixa família, formant en l'actualitat part del jardí que envolta l'església de Santa María de la Asunción. Els habitants de la zona, des de temps antic, han fet volar la imaginació veient en els nussos del tronc i de les branques formes que recorden diferents animals. L'elefant, el lleó, el cocodril, el peix… són alguns dels exemples que trobareu amb facilitat per internet si teniu curiositat.
Dos mil, són molts d'anys d'història i de vida. A Mèxic, d'aquella època, es troben vestigis de la cultura Olmeca, també coneguda com la cultura mare de les que es desenvoluparien després al centre d'Amèrica.
Si fem una ullada a la història de Menorca, quan l'arbre del Tule naixia, la cultura talaiòtica menorquina es començava a mesclar amb la de l'imperi romà.