La setmana passada la prestigiosa revista "Science" publicava un esborrany del genoma complet de tres individus Neandertals, un estudi que ha seqüenciat bona part de l'ADN nuclear, açò és, la seqüència de lletres químiques que contenen els cromosomes del nucli de les cèl·lules, i que serveix als científics per comparar aquesta espècie humana amb nosaltres, que som Homo Sapiens.
Els resultats que se'n deriven, han revolucionat les teories sobre l'evolució dels homes, ja que fins ara es pensava, que els Homo Sapiens vam evolucionar sense mesclar-nos amb cap altra espècie humana. Tanmateix, els resultats d'aquest estudi, que ha dut a terme un equip internacional amb presència espanyola, demostren que els Neandertals i els Sapiens es van mesclar i van tenir descendència. Açò va passar fa uns 100 mil anys, quan la nostre espècie, sortint d'Àfrica, va començar a habitar diferents indrets d'Àsia, avançant després fins a Europa.
Aquesta dada és força important, ja que comparant l'ADN neandertal amb l'ADN de cinc humans actuals de diferents indrets de món, els resultats ens diuen que compartim entre l'1 i el 4 per cent de l'ADN amb ells, però no tots els humans de l'actualitat. De fet, no hi ha evidència de gens neandertals en els africans d'avui. Vol dir, tot plegat, que va existir intercanvi genètic entre Homo Sapiens i Neandertals en el passat, i que aquest intercanvi va ser posterior a la sortida d'Àfrica dels nostres avantpassats.
La coexistència de les dues espècies humanes, no havia mostrat encara, cap indici de mescla genètica. De fet, quan en el segle XIX es van descobrir les primeres restes Neandertals a Europa, la concepció generalitzada va ser que eren homínids molt rudimentaris. Tanmateix, l'Home de Neandertal era molt semblant a nosaltres pel que fa a la cultura i a la intel·ligència. Sí que existeixen diferències físiques, però com nosaltres, es fabricaven eines, recol·lectaven i enterraven els seus morts.
La mescla de llinatges humans seria idò, la llavor d'alguns dels homes d'avui, una evidència científica que ens fa replantejar teories ben instaurades en la història i la filosofia de la ciència.
Tenim constància dels Neandertals d'uns 400 mil anys enrere. No es sap molt bé on s'originaren, però sí que va ser a Europa. 40 mil anys enrere, els Sapiens van entrar a Europa, i és des de llavors que comencen a minvar els jaciments neandertals. El seu darrer refugi va ser la Península Ibèrica, on els trobam fins fa 30 mil anys. A partir d'aquí, només s'han trobat jaciments d'Homo Sapiens.
Espècies humanes
Un estudi publicat a la prestigiosa revista "Science" demostra que els Neandertals i els Homo Sapiens es van mesclar fa uns 100.000 anys i van tenir descendència, revolucionant les teories
También en Menorca
- Un excursionista belga aparece muerto en el Camí de Cavalls
- Ciutadella, Ferreries y Es Mercadal se llevan un pellizco de la Lotería de Navidad
- Así hemos contado el Sorteo de la Lotería de Navidad
- Un detenido por apuñalar con unas tijeras a un hombre tras una discusión de tráfico en Maó
- La reacción de los loteros de Es Pins al enterarse que les ha tocado el cuarto premio
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.