TW
0

Demanà l'Amic al seu Amat si havia romàs en Ell cap cosa per estimar...'. D'aquesta manera dóna començament Ramon Llull al seu llibre "L'Amic i l'Amat", en el que desenvolupa en 365 versicles un diàleg que té com a rerefons l'amor místic, l'amor al cap i a la fi. Cadascun dels versicles que escriví Llull al segle XIII han estat la font d'inspiració de 66 artistes de les Illes Balears als que s'ha referenciat les lletres del dia del seu naixement per crear una obra pictòrica, de tècnica lliure però idèntic format, que composa l'exposició "Interpretant Ramon Llull, l'Amic i l'Amat" que, després d'inaugurar-se a Mallorca, ha viatjat fins a Berlín a la galeria Lucas Carrieri i s'espera que després d'un itinerari per distintes capitals europees visiti Menorca i Eivissa.

Set són els artistes menorquins que han participat en aquesta mostra, Pacífic Camps, Rafel Jofre, Núria Roman, Pere Pons, Miquel Barber, Gabriel Calafat i Francesc Florit, que després de llegir detingudament el poema l'han interpretat amb el llenguatge pictòric segons l'estil personal de cada artista. Llull els ha parlat d'amor, que porta implícit també el patiment, en metàfores sobre la moral que, pel que sembla, no han estat difícils de resoldre a nivell personal pels distintes participants.

Ramon Llull, erudit i místic nascut a Mallorca, és una figura universal transcendental per tots els temps que hom ha lligat al naixement de la prosa catalana així com a la creació del català literari. Com a pensador les seves obres el destaquen com a gran filòsof, a "L'Amic i l'Amat" versa sobre la relació de l'home religiós, l'amic, amb l'ésser transcendent, l'amat. Descriu així l'estat emotiu de l'amic tant des del patiment com des de l'alegria en l'enamorament i el turment del desig, de l'oblit i l'enyorança.

L'exposició, impulsada per l'Institut Ramon Llull i comissariada per Xisco Parets des del Govern Balear, ha estat concebuda amb un doble objectiu, el de promoure la figura universal de Ramon Llull i el de donar a conèixer la creació d'artistes plàstics de les Illes Balears. La mostra forma part del cicle d'actes culturals de Be Balears organitzat pel Govern balear i l'IRL que han fet coincidir amb la fira de turisme ITB. Durant la inauguració que es va dur a terme a la galeria de Berlín, hi van ser presents el president del Govern, Francesc Antich, la directora adjunta de l'IRL ,Fanny Tur, i la consellera de Turisme, Joana Barceló, entre altres autoritats.