TW
0

La convocatòria dels Premis d'Arquitectura de Menorca 2005-2006-2007-2008 ha comptat amb una participació, incrementada respecte a altres edicions

La convocatòria dels Premis d'Arquitectura de Menorca 2005-2006-2007-2008 ha comptat amb una participació, incrementada respecte a altres edicions, de 35 arquitectes, o equips, que han presentat un total de 98 treballs dels que el jurat ha destriat els cinc premiats d'entre els que destaca el de Millor Obra otorgat a Sa Vinyeta que s'explica a la pàgina anterior. Manuel Ruisanchez, Alfredo Linares, Pau Ignasi, Miguel Sintes i Luis Villalonga el passat dilluns van deliberar l'elecció dels treballs guanyadors. El pròxim 26 s'exhibiran tots els projectes presentats a la Sala de Cultura Sa Nostra de Maó on es farà entrega dels premis.

Casa Melià-Vidal (2008)

Cala LLonga, Maó, de l'arquitecte Xavier Mantolán Seguí

La Casa Melià-Vidal, obra de l'arquitecte Xavier Mantolán, ha estat destacada amb el premi a l'Habitatge Unifamiliar. El desnivell del sòl, de fins a cinc metres, i la normativa que exigeix que l'edifici es situï a un plànol teòric paral·lel situat a set metres d'alçada, condicionen, i a la vegada motiven segons l'arquitecte, el projecte d'aquesta casa.
L'edifici és compacte i es distribueix en dues plantes destacant, especialment, la resolució de la coberta plana-inclinada que l'arquitecte resol magistralment com si d'un joc de papiroflèxia es tractàs, tal com ho descriu ell mateix.
La casa es situa al nord de la parcel·la i intenta ocupar poc espai. Ocupa la primera planta la sala d'estar i la cuina, la inferior conté un espai de sala de jocs, d'estar, televisió i planxa, que a la vegada permet l'accés a la piscina conectant la casa des de l'interior sense haver d'invadir espais més íntims com els dels dormitoris que es troben a la mateixa planta baixa. La connexió exterior és a través d'una terrassa-escala que en realitat és quan part de la coberta-manta que s'ha doblegat conformant així la imatge definitiva de l'edifici. La façana nord apareix perforada per un mosaic d'obertures aparentment aleatòries.

Habitatge a Cala en Blanes (2005)

Cala en Blanes par3-6, Ciutadella, de l'arquitecte Mª Teresa de Olivar Oliver

L'habitatge a Cala Blanes realitzat per l'arquitecte Mª Teresa de Olivar Oliver comparteix, ex-aequo, el premi de l'Habitatge Unifamiliar.
La parcel·la on es situa l'habitatge es caracteritza per la seva irregularitat i per la pendent descendent cap al mar. La casa s'obre al sud-est i es tanca al nord-oest on es situa l'accés. La diferència de cotes obliga a concebre dues plantes, a la superior es localitzen els espais comuns, mentre que la planta baixa s'organitza amb una sèrie d'habitacions que, segons el projecte, "permeten usos diversos i canvis en el temps".
Destaca de la casa els diferents porxos situats a la façana principal des dels que es gaudeix de meravelloses vistes al mar. A la planta alta un porxo cobert conté una obertura allargada que emmarca la imatge exterior com un quadre, a la vegada aquest porxo es comunica amb un altre voladís que protegeix la planta baixa. A l'interior de l'obra destaca un pati que travessa ambdues plantes amb la intenció de deixar penetrar la llum i també permetre una millor ventilació.

Mòdul d'Educació Infantil al CP Pintor Torrent (2005)

Ciutadella, de l'Equip Bennasar-Noguera SC (Mª Isabel Bennasar Fèlix i Ana Mª Noguera Nieto

Amb el Mòdul d'Educació Infantil del CP Pintor Torrent, l'Equip Bennasar-Noguera ha obtingut el premi a Edificis d'ús públic i/o espai públic. El projecte d'ampliació del CP Pintor Torrent es resol amb un mòdul que s'aïlla de l'edifici preexistent que conté tres aules, una sala d'usos múltiples que s'obren al pati de jocs a través d'un porxo cobert pels paquets de serveis.
El nou edifici es proposa com un volum neutre, aspecte que el jurat va destacar al otorgar-li el premi, així com la senzillesa del conjunt. L'escoleta es situa a l'est del solar delimitant el seu propi espai al marge del de l'escola. Els edificis queden units amb la construcció d'un porxo exterior que serveix d'espai de comunicació. L'escoleta es subdivideix en dos volums que llisquen a partir de la línia d'accés definida per aquest porxo de connexió. A la façana sud es situen les tres aules i la sala d'usos múltiples, i al final el departament i la sala de professors.

25 habitatges VPO per a joves (2008)

Carrer Borja Moll, 19, Maó, de l'equip Flexo Arquitectura (arquitectes, Tomeu Ramis, Aixa del Rey i Bàrbara Vich)

El treball sobre l'habitatge VPO del carrer Borja Moll de l'equip Flexo Arquitectura els ha suposat, a més de ser distingits amb el premi d'Habitatge Col·lectiu, "una reflexió sobre el que constitueix el centre de discussió de la vivenda col·lectiva, la dissolució dels límits entre el que és col·lectiu i el que és individual, entre el que és públic i el que és privat".
L'edifici d'habitatges destacat s'organitza en tres blocs compactes amb tot uns recorreguts de comunicació que volen convertir-se en àmbits de relació oferint indrets solejats i tranquils. Des de l'exterior es concep una seqüència contínua i gradual entre l'àmbit urbà i l'interior amb l'accés a les vivendes. Per altra part el sistema de vivendes proposat es mostra flexible i permet diferents opcions d'agregació donant com a resultat tipus de vivenda diferents, des de l'estudi destinat a un sol usuari a la vivenda per varis ocupants.