Divendres passat, dia 30 de gener, va ser els Dia Escolar de la Pau i la No-violència, una data que cada any es celebra amb la intenció de, a través de símbols universals, posar de manifest el valor i la transcendència de la Pau com a estratègia educativa i de vida. Hem volgut il·lustrar la notícia amb aquesta imatge de la façana del CP Mare de Déu del Toro des Mercadal, que des de fa uns quants d'anys convida a tot el poble i en diferents idiomes a reflexionar, per una banda sobre la pau, i per una altra, sobre la diversitat de cultures que conformen la nostra societat illenca. Ens explicaven des de l'escola, que va ser una iniciativa sorgida precisament un dia de celebració del DENIP. Es va voler incloure la riquesa cultural del centre en el missatge, i per aconseguir-ho es va demanar la col·laboració de les famílies vingudes de fora. I va agradar tant el resultat, que de provisional es va transformar en permanent. El missatge presideix la plaça com una aportació de reflexió entranyable dels infants al poble sencer. Vivim en un món violent. No és cap secret. La guerra i la injustícia ferotge s'estenen per tot el planeta. És per açò que la iniciativa de dedicar des de les escoles un dia específic a la reflexió en veu alta sobre la Pau, serveix d'alguna manera per posicionar-se públicament i posar de manifest el rerefons que dia a dia inspira la tasca dels nostres docents dins les aules. Parlam de les escoles com a instruments per a la Pau i l'enteniment entre persones. Parlam de les escoles com a espais de formació integral on la tolerància, el respecte, l'amor i la pau apareixen cada dia com a temes transversals calant en la consciència dels ciutadans adults del futur. La imatge dels infants reflexionant sobre la pau, creant, cantant, pintant, escrivint… en favor de la no-violència i la justícia ens obre els ulls als adults a una realitat escandalosa. Els nostres fills ens demanen un món millor. Els nostres infants estan en desacord amb la gestió que fem els adults de la societat i de la política. I més enllà del simbolisme de la diada, hauríem d'estar profundament alienats per no entendre ni rebre el missatge. La data es celebrà per primera vegada l'any 1964, per iniciativa del professor mallorquí Llorenç Vidal, i va ser reconeguda pel Ministeri d'Educació l'any 1976. El lema bàsic d'aquest dia és "Amor universal, No-violència i Pau. L'amor universal és millor que l'egoisme, la No-violència és millor que la violència i la Pau és millor que la guerra".
Es va escollir la data en reconeixement a la figura de Ghandi, líder espiritual de l'Índia que va encapçalar un dels moviments pacifistes més importants de la història. Ghandi va ser assassinat dia 30 de gener de 1948, però la seva llavor ja havia arrelat amb força. Ghandi havia estudiat a Anglaterra i lluitat a Àfrica contra la discriminació que patien els indis. Va ser tornant a al seu país natal que va organitzar la resistència no violenta contra el colonialisme, així com la no-cooperació amb l'administració anglesa. Va ser empresonat moltes vegades, però això no va impedir que es convertís en un líder espiritual i religiós capaç de mobilitzar o d'aturar milers i milers de persones.
Van ser moltes les escoles que celebraren el DENIP el passat divendres. A la pàgina 3 d'aquest suplement us en fem una mostra.
El Dia de la Pau
La data es celebrà per primera vegada l'any 1964, per iniciativa del professor mallorquí Llorenç Vidal
También en Menorca
- Fallecen seis personas, entre ellas cuatro menores, en un grave accidente de tráfico en Maó
- Los ocupantes en el asiento de atrás del accidente de Maó no llevaban puesto el cinturón de seguridad
- La UD Mahón suspende sus partidos este domingo tras el trágico accidente
- Maó y Sant Lluís decretan tres días de luto oficial por el accidente que ha costado la vida a seis de sus vecinos
- Ni Maria ni Joan: estos son los 25 nombres más populares de los bebés que nacen en Menorca
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.