TW
0


Es passejava, aquest estiu, una tortuga gegantona per sobre les roques del port de Fornells durant la festa "Art al Nord". Abans que arribés el fred, la tortuga marina com animal en vies d'extinció, va endinsar-se a la mar, amb el seu somriure encisador, per acollir entre tots els seus plecs la vida marina i ser refugi de la salvaguarda de la naturalesa. Eduard Garcia, mestre de la criatura metàl·lica, i Pere Amilibia, escultor i promotor cultural i impulsor de la festa, van optar per deixar nedar per sempre més davant el Castell de Sant Antoni un testimoni de la seva empenta com a artistes que creuen en el que fan i ho demostren amb iniciatives concretes. Preparen ara, juntament amb Hombrelópez, una nova moguda escultòrica per la pròxima temporada que gesten des del silenci de l'hivern.
Eduard Garcia és un artista compromès amb la natura que ha trobat a Menorca "una Illa fantàstica que m'omple d'energia". El seu taller, una petita nau industrial prou gran per un escultor, està situat a 30 quilòmetres de la seva residència barcelonina, a Esparreguera. Garcia es llicencià en Belles Arts el 1992 a la Universitat Sant Jordi en l'especialitat d'escultura a pesar de considerar-la minoritària i "difícil". Però ho tenia així de clar i per poder crear lliurement manté el seu taller amb treballs, que realitza conjuntament amb Amilibia, publicitaris i fantàstiques carrosses de Reis, com els d'Almeria, o propostes carnavalesques per les Canàries. Treballa el ferro, el bronze i la pedra i ho fa ensamblant-les en una sèrie d'insectes que li vénen ocupant el seu quefer en els últims anys i figures humanes que troben en diferents postures com mostrar-se. A Fornells, s'hi van poder veure, a més de la tortuga que jeu sota l'aigua, una formiga i una papallona. Aquests petits animals que magnifica, a través de la mida, són pel seu autor "bitxos que estan a tot arreu i tenen formes raríssimes" i per açò mateix tan atractives. Garcia fa simpàtics aquests "bitxos" fins i tot a qui pugui patir entomofília. Les seves formigues s'han fet famoses i s'exhibeixen en espais públics com Tavascan, Lleida, o a l'Hotel el Prado de Puigcerdà. L'insecte és també el tema d'una sèrie més diminuta que aquest any ha vist néixer una abella que acompanya la formiga o la libèl·lula d'altres anys.
L'artista s'entrega a la qualitat artística de l'escultura en altres vies, com la que frega l'abstracció, com mostrà el juliol del 2008 a l'espai Encant amb "Els mons del Petit Príncep", exposició en la que Eduard fantasiejava amb la pedra trobant-hi mons fantàstics i en bronze reproduïa camps en els que creixia un arbre i un ésser humà també protagonista de la recreació pròpia amb la que jugava a la creació.