TW
0

Alaiorenca, nascuda el mes de maig de 1974. Professora nacional de tennis, entrenadora nacional de pàdel i jutge àrbitre d'ambdós esports. Semifinalista del campionat d'Espanya, 3ª categoria veteranes de pàdel; campiona de Menorca individual i de Balears per equips, en la categoria veteranes +35 de tennis. Guanyadora de l'Open Sant Llorenç 2012. Li agraden els esports en general, passejar per Menorca i viatjar.

Tenia 18 anys i la Selectivitat sota el braç. Romania a l'espera d'una plaça per estudiar Magisteri d'Educació Física quan li arribà la proposta que canviaria la direcció del seu futur: dirigir esportivament el CT Alayor. No va partir cap a Mallorca i l'esport al que tenia gran afició es convertí en la seva professió.
Havia començat a jugar a tennis als 8 anys, quan era considerat un esport elitista, limitat, el practicaven poques filletes i les possibilitats de competir eren escasses.

Va ser la primera dona de Balears que assistí al curs de professor nacional de tennis. Posteriorment es convertiria en la primera jutge àrbitre del pàdel balear

"El tennis és un món d'homes, les dones no formen part de les directives, ni governen a les federacions", comenta abans d'exposar l'experiència viscuda com a tècnica d'alta competició. "No n'hi havia cap d'entrenadora, tot eren entrenadors, de fet, no concebien el meu nivell, me demanaven si era la mare de la jugadora que jo acompanyava".

Avui en dia, amb molta feina feta i l'aptitud reconeguda, es sent plenament acceptada. "Sempre has de fer més que un home per demostrar que vals", sospira amb complicitat.

La professora creu que tots els fillets haurien de jugar a tennis en alguna etapa de la seva formació. "T'ensenya a afrontar situacions de la vida real. Aprens a lluitar davant les adversitats, amb el teu esforç i recursos, des de la solitud, i sense possibilitats de culpar a un altre".

Li agrada el món de la competició, troba que dóna un nom i fa treure el millor d'un mateix. Ella ha tastat el sabor de la victòria, com a jugadora veterana i com a entrenadora. En el palmarès dels seus alumnes s'hi troba el campionat de Balears o la classificació entre les 8 millores tennistes d'Espanya.

Pensa que la seva feina és vocacional, molt complicada si es fa únicament per doblers. "Un bon entrenador ha de tenir preparació i formació contínues, ha de sebre motivar, comunicar, conèixer els jugadors per treure el millor d'ells, ha de ser un poc psicòleg i un poc venedor, per enganxar. No és necessari haver estat un bon jugador. S'ha de tenir passió".

Opina que el nivell dels tennistes menorquins és bo, sobretot a les primeres categories encara que, quan arriben a cadet (13-14 anys), han de sortir de Menorca o queden estancats. La majoria dels que van al Centre de Tecnificació de les Illes Balears, a Mallorca, enfora de l'entorn familiar, no aconsegueix el progrés esperat.

Troba que estaria bé intentar crear una escola de tecnificació a Menorca.

Quan el seu club alçà les parets del frontó per convertir-lo en pista de pàdel, no dubtà en fer el curs de monitora, a Sevilla. "Avui en dia els clubs sobreviuen gràcies al pàdel perquè és més social i fàcil de practicar. Per jugar a tennis necessites més temps d'aprenentatge, és més complicat. Els instructors solem dir que el tennis és un esport i el pàdel un joc", bromeja somrient.

Per a Belén Vidal treballar a un club petit és agradable i complicat a la vegada, tothom es coneix. "A Alaior hi ha bona relació entre usuaris, president, directiva i tècnics, som com una petita família. Tenim l'avantatge que els fillets formats poden fer de monitors i quedar a la casa, mantenint un estil de feina, amb connexió".

Darrera la seva aparença tranquil·la i segura, guaita una dona decidida i valenta. A més d'ensenyar realitza tasques administratives, d'organització i coordinació tot i que no és estrany trobar-la posant arena a les pistes, o preparant cafès, al local social .

Ha gaudit del tennis professional en nombroses ocasions (US Open de Nova York, Copa Davis, Trofeu Compte Godó, Open Madrid i Màster de Londres); la seva assignatura pendent és assistir al torneig de Roland Garros.

A l'hora d'escollir tennista destaca a Rafel Nadal, "sense fer un tennis espectacular ha tret resultats increïbles" i a Roger Federer, "és el millor jugador del món, té un talent impressionant i un joc espectacular". D'entre les fèmines tria a les germanes Venus i Serena Williams, "han sabut jugar a tennis. No són models, són jugadores de tennis".

Creu que a Menorca hi té cabuda el turisme esportiu en general, tennis inclòs, evidentment. De fet, a l'estiu, fa classes particulars a turistes, prepara tornejos per a gent de fora i ha vist llogar les instal·lacions del club. "Tenim bon temps i infraestructura, tan sols caldria una instal·lació gran i organització".

El proper mes de Juliol assistirà als Jocs IGA de les illes Bermudes, com a entrenadora de l'equip de tennistes menorquins. Ja ho va ser als IGA de Wight 2011, Aland 2009 i Rodes 2007, on gaudí d'experiències satisfactòries i s'aconseguiren bones classificacions. "No hi anem per fer vacances, hi anem a jugar a tennis i ens ho prenem seriosament", aclareix, rient obertament.

A l'hemeroteca del club alaiorenc hi ha inscrita la visita de reconeguts personatges. A l'estiu, freqüenta les seves pistes el jugador de bàsquet Pau Gassol. El tennista suec Björn Borg hi va impartir un clínic i, l'històric Manolo Orantes, n'és soci d'honor donant suport al club quan s'escau.

Arribada l'hora de l'acomiadament, Belén Vidal, fa palès que mai li ha sabut greu no haver estudiat Magisteri. "Vaig triar bé, he fet una feina que m'ha agradat, i moltíssim. El tennis m'ho ha aportat tot, ganes de superar-me amb esforç, conèixer gent, viatges, amistats i... alegries moltes!