Cercant les noves publicacions que ens regalarà Sant Jordi, he trobat «1.111 Llamps i pestes. Diccionari d'insults, exageracions, flastomies, metàfores, locucions, mofes i frases fetes despectives i de no dir». El recull d'Antoni Rodríguez arreplega rondalles i documents carregats d'història i amb molta força, frases antigues i d'altres absurdes però plenes de sentit, de les que es fan presents a l'oralitat actual. El llibre es presentarà a Mallorca i el seu títol ja ho diu tot.
Tot d'una, em pensava que es referia a la política actual, un sac de populismes i extremismes que s'allunyen -cada vegada més- de les preocupacions quotidianes de la gent. I si abans era necessari que el debat del Congrés o del Parlament, fins i tot el dels salons de plens més propers, connectés amb les necessitats i les inquietuds de la ciutadania, ara és urgent per garantir una democràcia saludable.
Que el vot populista de la dreta radical en les eleccions al Parlament Europeu hagi passat del 8 al 25 per cent en els darrers deu anys és una mala revelació. Desemboca en polítiques que reverteixen valors fonamentals. Creixen els moviments que normalitzen la corrupció, les notícies falses, les autoritàries, i que alimenten l'odi. Només cal veure com Donald Trump ens trasllada a les clavegueres del segle passat.
La curiositat empeny a obrir el llibre. I Les pestes i els llamps de la política actual, són una pràctica ben allunyada del que hauria de ser la democràcia.