TW

Dia 4 de febrer va ser el dia mundial contra el càncer. El passat 21 de desembre de 2023, la periodista Fela Saborit, signava un reportatge en «Es Diari», ben interessant, amb el títol «El cáncer despunta en Menorca sobre el resto de España y ya provoca el 30 por ciento de las muertes» on deixava palès que a Menorca a diferència de l'Estat, on la principal causa de mortalitat són malalties del sistema circulatori, a la nostra illa ho són els tumors, en una tendència ascendent.

Crida l'atenció que a una illa Reserva de la Biosfera, sigui el càncer la principal causa de mortalitat i que dins els diferents tipus de càncer, els «de bronquis i pulmó han causat el nombre més gran de defuncions, 34; seguits del càncer de còlon, 25; el de mama, 17; els tumors de fetge i vies biliars, 17 morts; càncer de pròstata, 15, i els tumors de còlon i pàncrees, amb 12 i 10 morts respectivament», segons explica la periodista Fela en el seu reportatge del 21 de desembre de 2023.

Fa uns dies CCOO va presentar el seu informe «Càncer laboral, una epidèmia silenciada», estudi que està disponible a la pàgina web del sindicat i es pot consultar, per qui vulgui més informació.

Des de fa anys CCOO denuncia la infradeclaració del càncer laboral i fa propostes per millorar la prevenció i solucionar aquest problema, no es pot entendre que dels 279.260 diagnòstics de càncer a Espanya, només es registressin 94 com a malaltia professional, quan per exempre la Comissió Europea ja ha dit que el càncer és la primera causa de mortalitat laboral a la Unió Europea, amb el 53 per cent del total de les morts laborals cada any. Però encara hi ha més, hi ha evidència cinetífica que com a mínim a Espanya el 5'3 per cent dels càncers detectats al nostre estat, es deuen a exposicions a agents cancerígens en els llocs de feina.

Segons l'informe de CCOO es calcula que s'han produït més de 14.000 casos de càncer d'origen professional a Espanya, i destaquen els tumors de pulmó (5.176), pròstata (1.740), mama (1.610) i bufeta (1.334). L'informe també estima que l'any passat van morir més de 6.000 persones treballadores per càncer laboral, i les patologies més letals són les de pulmó (3.852), pàncrees (696) i esòfag (554). És a dir casi hi ha una coincidència entre l'ordre de càncer amb origen laboral i les principals causes de càncer a Menorca.

A l'informe de CCOO queden reflexades, les diferències entre les Comunitats Autònomes, on el País Basc, amb 45 casos en el 2023, representa el 50 per cent d'Espanya, ja que totes les altres Comunitats Autònomes, sumen 49, dels quals només 2 són de les Illes Balears. Crida també l'atenció les diferències dins Europa, on en el 2016 mentre a Espanya es van declarar 23 casos, Alemanya declarava 6.559.

Queda clar amb aquestes xifres, que queda molta feina per fer.    El sindicat ha fet arribar a l'Agenda Nacional per a la Prevenció del Càncer Laboral, que forma part de l'Estratègia Espanyola de Seguretat i Salut en el Treball 2023-2027 signada el passat any pels governs central i autonòmics, organitzacions empresarials i els sindicats més representatius, les seves propostes, però és fonamental que a més de la feina sindical, és inprescindible que l'opinió pública i el conjunt dels treballadors i treballadores prenguin consciència del problema i la necessitat de posar solucions i augmentar la prevenció. Ens juguem la vida.