TW
0

Si fa poc parlàvem en aquesta secció de Bernat Metge i de l'actualitat dels clàssics, el proper dissabte dia 15 tindrem l'oportunitat d'escoltar la lectura de fragments d'alguns del nostres més importants escriptors medievals en l'acte que se celebrarà al Cercle Artístic de Ciutadella, organitzat per Barcino -el segell editorial de la Fundació Lluís Carulla- i l'IME ,amb la col·laboració de Baleària i del mateix Cercle Artístic. Durant l'acte es presentarà Amics d'Els Clàssics, una iniciativa de Barcino fundada l'any 2010 amb l'objectiu de difondre la lectura dels autors clàssics en llengua catalana i promoure'n el seu coneixement arreu de tot el nostre domini lingüístic.

Les lectures aniran a càrrec de diferents lectors que donaran a l'acte un gran atractiu i diversitat, a més de comptar amb dues interpretacions musicades de textos clàssics: dos fragments de "Cant de Ramon" (Ramon Llull), amb música de Parera Fons que cantarà el baríton Joan Pons Álvarez i un poema d'Ausiàs March musicat i interpretat per Guiem Soldevila. Els lectors seran Ponç Pons, poeta i escriptor; Joan F. López Casasnovas, Institut Menorquí d'Estudis i poeta; Carme Cloquells, Ateneu de Maó i escriptora; Maria Josep Rabassa, Cercle artístic de Ciutadella; Emili de Balanzó, Foment del Turisme i Fundació Rubió-Adrómaco; Laura Pons, actriu; Toni Camps, Laura Moll i Rosa Gornés, estudiants de l'IES Maria Àngels Cardona de Ciutadella. Es llegiran textos de Jaume I, Ramon Llull, Bernat Desclot, Anselm Turmeda, Bernat Metge, Jordi de Sant Jordi, Joan Roís de Corella, "Curial e Güelfa", Jaume Roig, Ausiàs March, Joanot Martorell i la "Divina comèdia" en la traducció medieval d'Andreu Febrer. Es tracta, en definitiva, d'una mostra diversa i estimulant d'entre els millors textos que produí l'esplendor de la cultura catalana durant els segles XIV i XV i un convit a aquells lectors que encara no ho han fet a conèixer uns autors imprescindibles en la nostra llengua.

L'Editorial Barcino va ser fundada l'any 1924 per Josep M. Casacuberta i comença publicant la col·lecció "Els nostres clàssics" amb la voluntat de posar a disposició del públic no erudit les grans obres de la literatura catalana medieval. La iniciativa va tenir un gran èxit i l'editorial va viure una important projecció fins a la Guerra Civil amb la incorporació de noves col·leccions. Després de la guerra, l'activitat de l'editorial es reprendrà amb força durant els anys 50 tot i les dificultats imposades pel franquisme. Els Nostres Clàssics perdrà el caràcter divulgatiu inicial i se centrarà en edicions de gran rigor filològic que arribaran a formar una biblioteca fonamental. A partir de l'any 1972, a causa de l'edat avançada de Casacuberta, la Fundació Lluís-Carulla es fa càrrec de donar continuïtat al projecte.

L'editorial ha emprès, fa poc, una nova col·lecció, Tast de Clàssics, encaminada a acostar al gran públic les millors obres medievals a través de versions al català modern fetes per diferents escriptors i poetes actuals, de manera que tothom pugui xalar amb la lectura sempre profitosa dels autors clàssics. En uns moments que es pretén bandejar l'humanisme de l'ensenyament i que la llengua catalana es troba sotmesa una altra vegada a atacs incomprensibles, Tast de Clàssics i Amics dels Clàssics són unes molt bones iniciatives per despertar l'interès en la lectura d'aquestes obres en versió original, a fi de gaudir-ne i d'adquirir, a la vegada, un coneixement més profund i no mediatitzat de la nostra llengua.

Quedem-nos per ara amb un fragment de Ramon Llull (Palma, 1232/33-1316), que va ser el creador de la llengua literària catalana en el seu intent de bastir un sistema, una "Art" com l'anomeria ell, capaç de demostrar la superioritat del cristianisme enfront d'altres religions. Aquesta tasca l'estimulà a produir unes obres d'una bellesa extraordinària com és el cas del "Llibre d'amic e amat", ple d'un lirisme delicadíssim: "Cantaven los aucells l'alba, e desperta's l'amic, qui és l'alba; e los aucells feniren (cessaren) llur cant, e l'amic morí per l'amat, en l'alba".