Segur que mai has pensat que un gest tan insignificant com el d'afegir sucre al cafè o per preparar un pastís, té una gran repercussió en la vida de milers de famílies.Aquest any 2013, el Dia Mundial del Comerç Just està dedicat al sucre, un aliment tan important per a tants productors i productores del Sud. La història i la realitat del sucre ens remeten a la d'un sabor conegut, dolç, així com a sensacions positives, però també a temps d'esclavitud, a l'explotació laboral en les plantacions de canya o les desigualtats de l'amarga pobresa que avui segueixen caracteritzant la seva producció i comerç.
Actualment la canya de sucre es cultiva a més de 100 països, però el 90% del sucre que consumim a Europa procedeix de la remolatxa de la que se n'obté un sucre refinat, industrial i químic, al contrari que el de canya que pot ser integral i ecològic.
S'estima que produir un quilo de sucre de remolatxa a Europa costa el doble que fer-ho en les zones intertropicals a partir de la canya, en canvi és més econòmic. Es deu, per una banda a les polítiques de subvencions existents a la UE, que permeten que es pugui exportar per sota del cost de producció. D'altra banda, a través de la política comercial exterior la UE estableix barreres d'accés als productes extracomunitaris. D'aquesta manera la UE manté tancat el seu mercat interior mentre inunda la resta del món amb sucre subvencionada de remolatxa que a causa dels seus processos d'elaboració és altament contaminant, gens ecològic i cada vegada inclou més transgènics (s'estima que gairebé tot el sucre produït a EUA és ja transgènic).
Aquestes pràctiques, a més d'il·legals, són completament injustes ja que obliguen els productors del Sud a rebaixar encara més els costos de producció (salaris, criteris mediambientals i seguretat laboral).
El comerç mundial de sucre genera 70.000 milions de dòlars anuals però està copat per un grapat d'empreses transnacionals que fixen el seu preu en mercats internacionals mentre, les persones responsables del seu cultiu, tot just perceben un petit percentatge. Aquestes mateixes empreses controlen la producció del sucre de remolatxa a la UE que, per seguir abaratint costos, estan desplaçant les produccions a països del Sud.
Com a contrapartida, l'alternativa de producció de sucre de Comerç Just assegura salaris dignes i equitatius tant per a homes com dones, garanteix l'absència d'explotació laboral, especialment la infantil, preus de compra justos per als productors, no utilització de transgènics i químics, relacions comercials a llarg termini i prefinançament de les collites. Alhora legitima el respecte per la biodiversitat, els cultius autòctons i les formes d'organització democràtica de les camperoles i els camperols, recuperant el protagonisme i la dignitat que aquests mai van haver de perdre en tot aquest complex i injust sistema comercial.
És el cas d'un gran nombre de grups productors de Paraguai que han apostat per l'agricultura ecològica, convertint-se en el líder mundial d'exportació de sucre ecològica i un dels principals del Comerç Just.
El sucre de comerç just va créixer el 2011 un 9%, fins a aconseguir les 140.000 tones de sucre de canya. En el mateix any a Espanya, i per primera vegada, es va superar la importació de mil tones d'aquest sucre de comerç just. Les seves varietats conjuntament amb els productes elaborats (galetes, xocolates, sucs ...) va constituir el sector amb un major creixement de vendes. Un 77% més respecte al 2010, registrant una facturació d'uns 9 milions d'euros. Tot i així, Espanya està lluny de xifres com les de Regne Unit on el 40% de sobres de sucre d'hostaleria és de comerç just. Pel que, assistim a un creixement lent però continu.
El simple fet de revisar el que consumim, buscar i descobrir els ingredients, l'origen i les condicions de producció, és un pas fonamental per exercir un consum crític i responsable, a més d'un pas decisiu per contribuir a millorar les condicions de vida de milions de persones.
Et convidem a conèixer la varietat de tipus de sucre de canya, les característiques, les propietats nutritives, que pots trobar en Comerç Just, també a les botigues solidàries de Caritas Diocesana de Menorca. Comprovareu que les seves diferències deriven únicament de la zona de producció (pel tipus de terra i aigua per al cultiu) així com pel procés de producció, i el més important, descobrireu que no amaguen amargues realitats.
Anima't a provar, perquè... per a endolcir-te la vida no cal amargar a ningú!
–––
* Dades: Informe sobre el sucre, Coordinadora Estatal de Comerç Just
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.