TW
0

Les dades que ens proporciona l'enquesta elaborada per l'INE sobre equipament i ús de les TIC de l'any 2011, dibuixa a grans trets la següent fotografia: Un 31% dels habitatges de Balears no tenen connexió a internet i un 25,9% no tenen cap tipus d'ordinador. Un 21,5% d'aquets habitatges al·leguen motius de costs i un 63% motius de manca de necessitat per no gaudir d'accés a internet. Això es produeix en un context en el que els habitatges illencs amb algun tipus d'ordinador ha augmentat, en els darrers cinc anys, un 14,2%, els que disposen d'accés a internet un 20,8% i els habitatges amb connexió de banda ampla un 21,7%. Pel que fa a instal·lacions de tecnologia de la informació i la comunicació en els habitatges és podria afegir que el 51,5% dels ordinadors són portàtils.

Aquesta fotografia es completa amb les dades referides als hàbits d'ús de les TIC que té la ciutadania. Allò més significatiu és que el telèfon mòbil és la TIC més utilitzada pels illencs i illenques (92,5%), mentre que tan sols compra per internet un 22,6% i que el 92,4% dels infants (de 10 a 15 anys) han emprat ordinador i el 83,6% internet. No obstant val a dir que en els últims cinc anys la utilització de l'ordinador ha crescut un 12,9% i la d'internet un 14,6%. La compra per internet creix un 5,1%.

Es podria dir, idò, que la realitat de les TIC a Balears es de "clars i foscos". Això es pot observar de la lectura del numero 8 de Temes Socioeconòmics (disponible a http://www.gadeso.org/sesiones/gadeso/web/mytable_temas/ca_8.pdf) que la Fundació Gadeso hem dedicat a analitzar aquest tema. Ho hem fet perquè no tenim dubtes que les TIC -i més concretament internet- han revolucionat les societats fins a un extrem que no és exagerat parlar de major o menor alfabetització en funció d'un major o menor ús d'aquestes. Tal con s'afirma a la publicació objecte d'aquest comentari, una societat "més alfabetitzada" és una societat amb més possibilitats d'optimitzar les seves energies competitives i, per tant, és més plausible parlar de societats amb major nivell d'igualtat d'oportunitats i de cohesió social. O dit de una altra manera, les TIC tenen un paper essencial en el desenvolupament social i econòmic d'un país i per això és important que els poders públics i la iniciativa privada promoguin l'accés, la utilització i la disponibilitat de la població vers aquestes tecnologies.

En aquest sentit cal recordar que l'estudi titulat "Les TIC i els ciutadans" publicat pel iBit i IBESTAT l'any 2011 afirmava que "l'accés, la disponibilitat i la utilització de les TIC per part de la ciutadania són fonamentals, aquestes han de ser promogudes en tots els àmbits i nivells, i les mancances que es detecten en l'ús o l'abast que tenen han de ser degudament ateses i enfocades. Les TIC estan aquí per quedar-s'hi i les hem d'acollir sense pors, ja que deixar-les de banda no solucionaria res, tot el contrari". Per això, des de la Fundació Gadeso creiem que, tot i essent conscients, de les dificultats pressupostàries, s'hauria de treballar en l'impuls de la disponibilitat i l'ús de les TIC, al menys, en tres àmbits: L'educatiu, el de l'empresa i el polític.

En el primer dels àmbits convindria tenir present que la proposta de "Pacte social per l'educació a les Illes Balears" és una excel·lent ocasió per abordar aquest assumpte en l'àmbit escolar. No debades el document base del pacte estableix com un dels seus objectius el de l' "Aprofundiment en la societat del coneixement, amb impuls al domini de les tecnologies de la informació de la comunicació". En el segon dels àmbits, el de l'empresa, crec que l'aprovació de la Llei de suport als emprenedors i a la micro, petita i mitjana empresa de les Illes Balears ha estat una oportunitat perduda per a l'establiment d'un marc legal, de promoció i incentivació de les TIC a la majoria de les nostres empreses. No obstant, el desenvolupament reglamentari de la dita llei hauria d'aconseguir una veritable extensió de les TIC a les empreses balears. Tanmateix, en la meva opinió, el més important és treballar a l'àmbit polític ja que, per una banda, és fonamental que en aquest tema sigui real allò de l'aprenentatge al llarg de la vida i, per un altre costat, la societat civil s'ha d'implicar en aquesta tasca d' "alfabetització" en el maneig de les TIC. És per això que una possible acció seria la constitució d'un "Consell Social per a l' impuls de les TIC" amb participació pública i privada.

En qualsevol cas, esperem que les pràctiques de la austeritat no ens faci retrocedir fins a posicions del segle passat.