TW
0

Divendres, 10 de febrer, el Govern de l'Estat ha aprovat una nova reforma laboral amb l'argument de crear més ocupació (si tinguéssim que comptar però a més de reformes, canvis en la negociació col.lectiva, estatut de treballadors etc, són 53 els canvis des del 1980). Les reformes sempre s'han fet amb l'argument de crear ocupació o combatre l'eventualitat . Cap d'aquestes reformes ha servit per millorar aquests dos objectius.

En 1985 el PSOE va introduir 16 modalitats de contractes eventuals, amb l'argument de combatre l'eventualitat, en només tres anys, vam passar de tenir el 13% dels contractes eventuals, al 30%, des de llavors i amb més de cinc reformes laborals, seguim amb el índex d'eventualitat més elevat d'Europa

En aquest article, intentaré demostrar, que constantment es diuen mentides per justificar les reformes laborals, que deixen als treballadors més indefensos, més desprotegits, però no creen ocupació.

1ª Mentida. Espanya necessita una reforma laboral per crear ocupació. Es diu des de fa més de dos anys que Espanya necessita una reforma laboral per sortir de la crisi, i crear llocs de feina; en articles, als diaris, als editorials, a les televisions, a les ràdios… Tanmateix, des de 1994 a 2007 es van crear 7 milions de llocs de feina, passant de 13'3 milions d'ocupats a 20'6, si la legislació laboral fos tan rígida com es diu ara, no s'haguessin fet tants contractes. Conclusió: La legislació laboral no té cap influència negativa per crear llocs de feina. Els empresaris no deixen de contractar pel motiu dels drets laborals i salarials o la negociació col.lectiva

2ª Mentida. Les lleis laborals són molt rígides, s'ha de flexibilitzar per millorar l'ocupació. Si hi hagués una relació directe entre tipus de contractació, sous i drets laborals amb el nivell d'atur la conclusió hauria de ser la contrària, m'explic: La legislació laboral és per tots els sectors econòmics i per tots els territoris de l'Estat la mateixa, en canvi el percentatge d'atur no. Per territoris, Andalusia amb un 31% estaria en un extrem, a l'altre podríem trobar Euskadi, amb un 12'6%, per sectors, l'industrial (taxa d'atur del 15%) on hi ha més presència sindical, els millors convenis col.lectius, els sous més alts i a més han de competir amb empreses estrangeres hi ha menys atur que en els sectors de serveis com ara comerç o hostaleria, amb convenis col.lectius manco desenvolupats, menys presència sindical i en conseqüència més desregularització laboral. A Espanya, la destrucció de llocs de feina ha arribat a un 9'3% entre els treballadors assalariats, en el cas dels treballadors autònoms, als quals no se'ls aplica la legislació laboral que ara està en qüestió, la destrucció ha arribat al 20%. Conclusió: on manco regulació hi ha, els sous són més baixos i no hi ha presència sindical, l'atur és més alt

3ª Mentida. Espanya ha de tenir una legislació laboral més flexible com la resta d'Europa El país europeu amb més facilitat per acomiadar, Irlanda, és el que més llocs de feina ha destruït, un 13%, en canvi els països com Alemanya amb forta afiliació sindical o els països nòrdics, amb una legislació que protegeix més els treballadors i dóna un major paper d'intervenció als sindicats, són els que menys llocs de feina han destruït. Conclusió: Els països europeus que tenen més protecció pels seus treballadors i els sindicats tenen més presència han destruït menys llocs de feina.

4ª Mentida Els treballadors fixes i amb drets tenen la culpa de que hi hagi aturats Es diu que la indemnització alta pels acomiadaments, és negativa per a la contractació, i que els 45 dies per any returen la contractació, perquè s'ha de pagar molt a l'hora d'indemnitzar:… mentida. A Espanya des de 1997 hi ha el contracte fixo amb indemnització de 33 dies (fa casi 15 anys), hi ha contractes de tipus eventual com el de formació que no tenen indemnització i el d'obra o servei, el més utilitzat a la construcció, que té una indemnització de 15 dies any en aquest sector, a la resta de sectors la indemnització d'un contracte d'obra i servei era de 8 dies per any, amb la reforma del 2010 passarà a 12 dies quan arribi el 2014. En el 2008 la mitja d'indemnització a Espanya, per acomiadament va ser de 18'9 dies per any, des de l'aprovació de la reforma del PSOE, en el 2010, la mitja encara ha baixat més. Entre el 2008 i 2010 es van destruir 2 milions de llocs de feina a tota Espanya, el 55% dels acomiadaments van ser realment contractes temporals no renovats, els improcedents van ser un 35%, una de cada dues persones acomiadades eren del sector de la construcció. Els treballadors acomiadats per E.R.O. o per tancament d'empreses, normalment només reben 20 dies per any, que davant la insolvència de les empreses, finalment acaba pagant el FOGASA (Fons de Garantia Salarial) Conclusió: Rebaixant les indemnitzacions per atur, facilitem la destrucció de llocs de feina, però no estimulem la creació d'ocupació.

5ª Mentida, Si les empreses poden abaixar sous seran més competitives Entre 1999 i 2005 les empreses espanyoles van veure augmentar els seus beneficis nets un 73% (més del doble de la mitjana de la UE-15, un 33%), mentre que els costos laborals van augmentar durant aquest mateix període un 3'7% (cinc vegades menys que a la UE-15, un 18'2%) (1) Conclusió: A la UE-15, on els sous van se més proporcionals amb els beneficis empresarials l'economia va ser més competitiva i es va mantenir més l'ocupació.

Quan el ministre Luis De Guindos, diu al comissari Europeu d'Economia, Olli Rehn, "demà aprovarem una reforma molt agressiva" actua com un vassall del Banc Central Europeu, el FMI, la senyora Merkel i el senyor Sarkozy, però no defensa els interessos del país, i dels seus treballadors. La Reforma Laboral no crearà llocs de feina, com tampoc ho va fer la del 2010, és ineficaç per a l'economia, injusta pels treballadors, inútil per a l'ocupació i deixa a tots els treballadors assalariats sense drets. El feudalisme laboral, senyors del PP, no és la solució. Dia 19 de febrer tots al carrer!