TW
0

Des d'Escoltes de Menorca-MSC, hem pensat, per aquest Racó Escolta, fer una reflexió sobre el consum just i solidari. Ens hem posat en contacte amb na Begoña Tomás, Coordinadora de les Botigues Solidàries a Menorca, que són gestionades per Caritas Diocesana de Menorca, per conèixer més de prop el món del Comerç Just.

Ara que comença un any carregat de bones intencions, ens agradaria fer una breu reflexió sobre la importància del comerç just i la seva vinculació amb els Objectius del Mil·lenni.

Per encetar el tema, vet aquí una senzilla explicació sobre què són els Objectius del Mil·lenni (ODM): en el marc de l'ONU, amb motiu de l'arribada de l'any 2000 i de les grans diferències i desigualtats que hi havia entre les persones del planeta, es van reunir a Nova York 189 caps d'estat (avui 191), amb l'objectiu comú de reduir els principals problemes de la humanitat; això és, la pobresa extrema i la fam. La data per vèncer aquest propòsit és el 2015.

Aquest compromís es resumia en la consecució de 8 objectius, amb les seves fites, que són en realitat, uns mínims que han de servir perquè els països pobres i empobrits duguin a terme polítiques que permetin canvis estructurals com són principalment, l'accés a l'ensenyament primari universal de tota la població infantil, promoure la igualtat de gènere, reduir la mortalitat infantil, combatre la SIDA i garantir un desenvolupament sostenible. Al mateix temps que els països desenvolupats treballin sobre la base d'aquests tres pilars: reducció sostenible del deute, ajuda més efectiva i unes regles de comerç mes justes.

I aquí és on s'uneixen els nostres esforços, unes regles comercials més justes podrien, finalment, equilibrar una balança descompensada durant molts d'anys…

El Comerç Just existeix des de fa més de 60, i no només per millorar l'accés al mercat de productors més desfavorits, sinó també per denunciar i transformar les salvatges regles del Comerç Internacional. Al mateix temps que ens mostra altres realitats, altres persones, altres condicions de treball possibles, diferents a les que han de suportar molts treballadors pobres. Respectant uns estàndards basats en l'equitat i l'ètica: no al treball infantil, mateixos salaris per dones i per homes, respecte al medi ambient, representació democràtica en les decisions comunitàries. Per açò, esdevé una potent eina de cooperació per al desenvolupament.

Un exemple pràctic el trobem amb el cacau: els seus productors reben un 5% dels ingressos totals de la seva venda, i que la majoria de vegades no arriba a cobrir les despeses de producció. Per què passa açò? Algunes de les raons són clares. En primer lloc, els països rics posem aranzels (impostos) molt alts a productes ja elaborats que provinguin de països del sud perquè no puguin competir amb nosaltres. A més, els hi comprem la matèria primera molt barata. En segon lloc, subvencionem l'exportació dels nostres productes per inundar-los-hi d'ells, i així els resultin més barats que els autòctons.

Resumint, ens assegurem que depenguin de nosaltres, i també, que segueixin treballant només en el que ens interessa comprar… La realitat ens demostra un món globalitzat i desigual on totes les persones, iguales en drets, no gaudeixen d'aquestes riqueses en justícia.

És important el compliment dels ODM, perquè complir uns mínims és instaurar la voluntat de treballar per aconseguir la fi de la pobresa i una vida digna per a totes les persones que habiten en el planeta.

Quan les importadores de Comerç Just arriben a una zona, assessoren als productors per aconseguir un producte de qualitat, i a llarg termini, un desenvolupament més sostenible per al poble i les seves famílies. A més, de pagar-los-hi un preu just pel seu producte.

Les botigues solidàries de Caritas Menorca no són només espais per a la venda d'articles de comerç just, sinó sobretot, espais per a la reflexió, perquè es realitza una tasca de sensibilització, conscienciació i mobilització social a favor del l'organització d'un mercat internacional més just i equitatiu.

La febre consumista ha modificat la nostra conducta, fa de nosaltres éssers individuals i egoistes, però paradoxalment, consumir més del necessari, només ens crea ansietat i infelicitat.

El consum responsable promou justament el contrari, és a dir, reduir i compartir el nostre consum per gaudir-ne, perquè el que de debò ens omple de felicitat és poder compartir-lo.