TW

El dissabte 13 de febrer de 2016, a les 17 hores, es va celebrar l'assemblea general, extraordinària i urgent de l'Associació de Propietaris del Nucli Rural de Ses Cases Velles, per a tractar un únic punt de l'ordre del dia: l'acord del Ple del Consell insular de Menorca, de 21 de desembre de 2015, pel qual es va denegar l'aprovació definitiva del Pla especial del nucli rural de Ses Cases Velles, del terme municipal de Sant Lluís: informació sobre la situació i propostes d'actuació i accions a emprendre.

A la reunió, a més de la majoria dels propietaris i propietàries, van assistir com a convidats la Sra. Montse Morlà, alcaldessa, el Sr. Remi Lora, regidor d'Urbanisme i el Sr. Antoni García, director insular d'Ordenació del Territori del Consell insular de Menorca. Malgrat haver sigut convidats no van assistir ni el Sr. Santiago Florit, conseller d'Ordenació Territorial i Turística del Consell Insular de Menorca, ni cap representant de l'equip redactor del pla especial, Gabinet d'Anàlisi Ambiental i Territorial, SL.

A l'assemblea es va recordar que el procés de redacció del pla especial s'havia iniciat l'any 2006 arran de l'aprovació del pla especial del nucli rural de Camp Sarc, mitjançant la creació de l'associació l'any 2008 i la contractació de l'equip redactor del Gabinet d'Anàlisi Ambiental i Territorial, SL, dirigit per l'arquitecte Josep Antoni Aguiló Oliver i el geògraf Josep Manchado Rojas.

A finals del 2010, l'equip redactor va tenir preparada la documentació del pla especial, i l'11 de gener de 2011, es va presentar a l'Ajuntament de Sant Lluís iniciant-se un llarg procés de més de quatre anys, que ens ha costat uns 60.000 euros, que ha acabat amb la desagradable sorpresa de l'acord de denegació de l'aprovació definitiva del pla especial per part del Consell insular de Menorca, després d'haver sigut aprovat inicialment i provisionalment per l'Ajuntament de Sant Lluís, i havent passat en dues ocasions per la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears i per altres administracions públiques.

Aquest acord del Consell s'ha adoptat sense avisar-nos prèviament, sense haver-nos donat l'oportunitat de corregir les deficiències que es diu que té el pla especial, i havent demostrat no tenir la més mínima sensibilitat davant d'uns propietaris i propietàries que hem demostrat la voluntat de regularitzar el nucli rural, acollint-nos al Pla Territorial Insular de Menorca.

Ha estat la primera vegada que un representant del Consell insular de Menorca ens ha explicat els motius de la denegació. Motius que l'equip redactor del pla ens diu que no són tan greus i que podríem haver sigut esmenats si se'ns hagués donat l'oportunitat.

No entenem res, ens sentim enganyats, estem indignats, perquè quan a principis de gener de 2015, es va presentar el pla especial al Consell insular de Menorca, per a l'aprovació definitiva, ens vam reunir amb representants del Consell i de l'Ajuntament, i tot van ser bones paraules que no presagiaven que quasi bé un any després el pla es denegaria.

Segons l'informe jurídic del Consell, «en el termini de tres mesos des de la recepció de l'expedient complet, el Ple del Consell insular de Menorca mitjançant acord que haurà d'adoptar per majoria simple podrà adoptar alguna de les següents decisions: aprovar definitivament el Pla especial, suspendre'n l'aprovació definitiva en cas que existeixin deficiències a esmenar per part de l'Ajuntament, o bé denegar-ne l'aprovació», ens preguntem per què no es va adoptar cap acord dintre d'aquest termini de 3 mesos, que acabava el 13 d'abril de 2015, i hem tingut que esperar a que el Ple es pronunciés, el 21 de desembre de 2015.

Encara que només ens queda l'alternativa de posar un recurs contenciós administratiu, és a dir, gastar més diners amb un resultat incert, o no fer rés i donar per perduts els diners pagats, hem acordat, amb els representants de l'Ajuntament de Sant Lluís i del Consell insular de Menorca, celebrar una reunió de treball per a explorar si hi ha alguna possibilitat d'aprofitar el treball fet i aconseguir l'aprovació del pla.

Agraïm l'assistència a l'assemblea dels propietaris i propietàries, i als representants municipals, els quals han demostrat una sincera sensibilitat amb la problemàtica generada, i també al representant del Consell, però ens hagués agradat sentir les explicacions del conseller.

Esperem que es pugui arribar a un acord satisfactori, ens donen de temps fins l'1 de març, després convocarem, de nou als propietaris i propietàries, per a que coneguin el resultat de les gestions fetes i acordin el que hem de fer.