El passat dissabte 26 de maig a la Biblioteca Pública de Maó, es va donar una conferència sobre la quimioteràpia amb el títol "Los efectos adversos de la quimioterapia tienen solución", a càrrec de l'oncòloga de l'hospital Mateu Orfila del IBSalut a Maó, doctora Pilar Díaz, i a pesar de que en un principi van sorgir problemes amb les connexions de l'ordinador i no es van poder reproduir imatges, el que haguera fet més entenedora i entretinguda la conferència, aquesta es va dur a terme molt satisfactòriament gràcies a les bones explicacions de la doctora.Na Pilar Diaz, ens va fer entendre que avui en dia tots els efectes secundaris de la quimioteràpia es poden pal·liar amb l'aplicació de diferents fàrmacs personalitzats i, per tant, ajuden a les persones que la reben. Es donen remeis per controlar els vòmits, vitamines per regenerar la pell, fàrmacs també per la problemàtica de les mucoses, per controlar diarrees o estrenyiments, és subministren les necessàries dosis de calci pel sistema ossi, etc, etc. en fi, que a pesar de que una persona tengui que afrontar aquesta etapa dura de la seva malaltia, sap que no està tota sola indefensa, ja que té moltes ajudes farmacològiques per pal·liar les seves molèsties i tot això amb el suport de tot el personal sanitari, especialistes, metges de capçalera, infermeres de l'hospital de dia, coordinant-se sempre tot pensant en ajudar al malalt i al seu entorn lo qual per ell és importantíssim. Per la qual cosa, també vull fer una reflexió en el sentit que a Menorca, tota aquesta bona atenció sanitària pels malalts de càncer aconseguida entre tota la població, no hem de deixar de cap de les maneres que qualsevol tipus de les famoses retallades la pugui afectar.L'assistència a l'acte de la xerrada no va ser tan nombrosa com tal vegada ens esperàvem, (unes 40 persones), però tenint en compte que feia un capvespre preciós que ja convidava a anar a la platja es compren un poc. Donam les gràcies a la doctora i a tots els assistents i esperem que en altres properes xerrades la gent s'animi més a venir ja que realment mereix la pena estar informat sobre temes desgraciadament tan actuals i que tots esteim exposats a patir. Donam finalment moltíssimes gràcies a na Pilar per la seva disponibilitat i per compartir amb tots noltres el seu temps i el seu saber.
Magdalena Anglada Maurin
Secretària d'ADACMenorca
Maó
------------------------
Unas ideas
Señor director: Me acabo de enterar que, levantado el embargo a "el Mouldi", se va a promover un concurso de ideas para su utilización. Yo propongo que se le quite "es rovell", se le pinte de rosa y, pidiendo prestado un mortero de placa de los que hay en el Museo Militar de Es Castell, se le instale en la proa (los pernos de anclaje se pueden buscar en el mercadillo de Es Freginal) y se le utilice como guardacostas y de minador antimedusas.Saludos.
José Luis Terrón Ponce
Maó
------------------------
Biniparratx, una desil·lusió
Enguany era la primera vegada que la meva filla podia anar de campament a Biniparratx. Feia setmanes que en rallava amb les seves amigues d'escola. A totes elles els feia molta il·lusió perquè a l'estiu i amb els pares treballant no hi ha moltes oportunitats per fer realment vacances i amb l'atur i les dificultats econòmiques d'aquests temps són ben poques les famílies que poden anar de viatge.Però quina va ser la desil·lusió en veure que quedava fora de la llista i que com ella quasi un centenar de fillets i filletes. I a casa nostra ens demanam, com pot ser que davant tanta demanda el Consell pugui oferir només una setmana de campament? Com pot ser que tants fillets i filletes quedin fora de l'única oportunitat que tenen d'anar de colònies a Menorca?Els gestors del Consell amb els seus càlculs freds ens rallaran de crisi i retallades però a mi no em faran creure que una setmana més de campament els pot suposar un greuge econòmic tan gran.
Haurem d'esperar un altre any i confiar en la ventura però vull que quedi aquí constància de la insensibilitat d'uns polítics que retallen d'allà on no haurien de retallar, que creen grans perjudicis en les famílies més modestes i que empren el tema de la crisi com a excusa per anar desmantellant l'educació i ara també les activitats d'esplai de fillets i joves.
Maria Pons Serra
Ferreries
------------------------
La història i els costums
Aquest cap de setmana ha tingut lloc una activitat as Migjorn Gran destinada a conèixer un poc més la nostra història i els nostres costums. En primer lloc, voldria donar les gràcies als propietaris de la finca de Binicodrell de Darrera, Joan i Nieves Santaló, per deixar-nos entrar a la seva finca i així poder contemplar l'interior del casat, que per cert es espectacular. En segon lloc, també voldria donar les gràcies als guies, en Joan Pons Moll i en Pere Pons Camps, per les fantàstiques explicacions que varen oferir a tots els allà presents on ens informaren de les característiques i particularitats de una de les edificacions més antigues existents al municipi i que es convertí en el lloc principal del terme. També vull agrair an Bep Gomila que va obrir i tancar els casats tant a les visites del dissabte com les del diumenge. I com no, donar les gràcies a les quasi de 100 persones que varen assistir a aquesta jornada de visites guiades dels casats de Binicodrell de Darrera demostrant així la gran acceptació de l'activitat. A tots, moltes gràcies de tot cor.
Pere Moll TriayBatle
Es Migjorn Gran
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.