Santa Clara, patrona dels pescadors

TW
0

Avui és Santa Clara, la patrona del bon temps, la clarividència, malalties de l’ull, telecomunicacions i de la televisió. Diu el refrany «per Santa Clara, renta’t bé la cara». Una santa molt carismàtica, que va ser patrona reconeguda contra els assalts de pirates, patrona també dels guardians dels fars, dels pescadors i dels navegants. És un patronatge folklòric, per les seves típiques ofrenes d’ous, l’origen dels quals es desconeix. La tradició de portar ous a un monestir de clarisses, abans d’un casament, s’ha popularitzat. Per això, fan uns deliciosos dolços de rebosteria casolana. La lluna demà arribarà al Quart creixent a les 17 hores i 19 minuts.

DESPRÉS DE SANT LLORENÇ CANVIA EL TEMPS. Antigament. es creia que «s’escurava el torrent i tot plegat era més beneficiós que dolent». Som a l’entrada de la segona quinzena d’agost. El dia s’escurça molt. Sense grans obstacles, una volta superada la Mare de Déu d’agost, l’any començarà a declinar. La terra s’encalenteix per la radiació solar. Si fa qualque ruixat, sortiran els brullols, que no són més que els brots tendres dels grans caiguts en l’estiu dins el camp i que neixen quan plou, fent la impressió d’una falsa primavera.

A L’AGOST, PINTA EL MOST. Després d’uns quants dies de calor, refrescarà l’ambient i tornaran les ennigulades. Temps cent per cent festiu. Coincideix l’agost amb el temps més intens de les festes patronals. Els ametlers tenen la collita a punt i els cellers illencs comencen a fer les primeres veremes. Els raïms maduren a les totes. Dijous, dia 15, festa de la Mare de Deu morta, podreu contemplar el costum de col·locar a les esglésies una imatge de la verge ajaguda en un llit molt guarnit.

SANT ROC GUARDA DE PESTA I DE FOC. L’endemà, Sant Roc, eficaç contra les plagues, les infeccions i les pestes. Patró dels picapedrers, empedradors, marbristes i cirurgians. Convendrà fer sequer de figues, sembrar les patates tardanes i podreu fer planter de ceba, sembrar raves i trasplantar cols. Regau els tarongers i llimoneres. Se sembren lletugues, bledes, porros, naps, espinacs i mongetes, fins a mitjan mes.