TW
0

No fa molts d'anys van estrenar una pel·lícula que es deia "The day after tomorrow", que a Espanya es va traduir com a " El día de mañana". Anava d'un científic que descobria que el canvi climàtic provocaria una nova edat de gel, ja que els vòrtex polar baixaria de latitud i congelaria tota la part nord dels Estats Units, Europa i Àsia...

Cartell de la pel·lícula "El día de mañana"
CaptionCartell de la pel·lícula "El día de mañana"

Aquest principi de 2014 els Estats Units han patit la fúria d'una tempesta de gel, fred, neu i vent com ha conseqüència de la baixada de latitud del vòrtex polar... però, què és un vòrtex polar?

Per vòrtex polar entenen els meteoròlegs una circulació de vents al voltant de la regió àrtica que, normalment, manté el fred contingut en aquesta zona, però que en aquesta ocasió, a causa d'un debilitament, va deixar baixar grans masses d'aire fred des del Canadà fins arribar a la major part dels Estats Units.

La ciutat de Chicago totalment congelada
La ciutat de Chicago totalment congelada
Noticias relacionadas

Per diverses causes el vòrtex es va deixar caure més al sud de la seva posició normal, abraçant un terç del territori dels Estats Units, això va provocar les temperatures més baixes en dues dècades, es van arribar a fregar els -30 graus en alguns llocs del país i els -50 de sensació a causa de l'intens vent que, combinat amb tant fred, donava aquestes temperatures perilloses per a la vida.

Les imatges que hem pogut veure aquests dies als diferents mitjans de comunicació en molts cops eren apocalíptiques, amb ciutats com Chicago totalment congelada o bòtils d'aigua que es congelaven en segons en sortir al carrer. Ciutats desertes i extensions de gel i neu que cobrien estats sencers. Les cascades del Niàgara a punt de congelar-se i llacs i badies amb gruixos de gel com feia anys no es veia...

El vòrtex polar sobre l'est dels Estats Units
El vòrtex polar sobre l'est dels Estats Units

Més de vint morts i pèrdues multimilionàries ha deixat al seu pas el descens del vòrtex i un sentiment que el canvi climàtic està més present que mai i que a vegades per molt increïble que el presenti Hollywood amb les seves superproduccions, la pròpia natura ens posa els peus a terra demostrant allò que la realitat supera la ficció.