TW
0

ELS CIUTADANS -DIUEN- passen de política, no els interessa gens, però la majoria encara van a dipositar el seu vot. Els experts creuen que, anys enrere, en què la democràcia encara estava en creixement, es decidia el vot per una idea, com a resposta a un debat polític. Ara el vot sembla ser més sentimental, basat en sensacions, amb inèrcies que els de màrqueting electoral cobren per crear. Cansant de crítiques pessimistes, tenc la sensació que en aquestes eleccions hi ha un canvi en positiu, per diferents motius: hi ha una renovació evident de les candidatures i s'ha recuperat l'interès per qüestions com el transport aeri, el futur del port de Maó i el pacte sobre el turisme, com a motor de l'economia.

HI HA NOVES CARES i nous partits, com Unió Menorquina, que d'entrada ha aconseguit presentar candidatures a gairebé a tots els municipis i que va estar a punt de fer-ho també as Migjorn. El PP ha incorporat a les llistes un bon nombre d'independents i no només Luis Alejandre i Aurora Herraiz. Molts d'ells tenen un discurs allunyat de les dinàmiques nacionals d'estratègies de desgast, que avorreixen els ciutadans i empenyen a l'abstenció. Tot i que ser independent no vol dir anar per lliure, s'haurà de veure el resultat de l'aposta de Santi Tadeo, que ha deixat fora aspirants amb mèrits de partit, tot i la sorpresa d'Antoni Camps. El PSOE també es renova, encara que no ho sembli tant. Marc Pons, Vicenç Tur i Pilar Carbonero es presenten per primera vegada a unes eleccions com a caps de llista. L'actual president del Consell també incorpora gent que no surt de la promoció interna. Que hagi posat Lázaro Criado en el nombre 3 vol dir que valora el seu perfil professional i no es deixa influenciar per les opinions de Palma o del col·lectiu hoteler. D'entrada, que es pugui parlar de turisme al Consell de Menorca, al marge dels interessos partidistes i particulars sembla un bon punt de partida, governi qui governi. Maite Salord, candidata del PSM, surt d'una Ciutadella sacsejada i pot ser una política disposada a aportar, també des d'un equip de govern o des d'un seient de l'oposició, com ho ha demostrat en algunes reunions, en què ha estat la primera en demanar consens i pactes. La passió que posen els candidats de partits com EM-EU, UPyD, Els Verds i UPCM es mereix tot el respecte.

Noticias relacionadas

A CIUTADELLA, les eleccions són una gran oportunitat. Serviran per a passar pàgina definitiva de la gestió del govern del PP-PMQ, que ha deixat una taca a un Ajuntament que està a la recerca d'estabilitat des de fa molts anys. El resultat que aconsegueixi UPCM és una de les grans incògnites. Segur que era necessària la fiscalització de Joan Triay, per ajustar la mànega al braç, però la nova etapa no hauria de ser la dels fiscals, sinó la dels polítics. Si els nous regidors poden celebrar una sessió plenària acabant a les 10 del vespre serà un bon símptoma. També aquí el PP s'ha renovat, fins i tot alguns pensaran que massa. De les dones populars ciutadellenques, no hi seran la veterana, supervivent de mil batalles, Assumpta Vinent, ni Antònia Gener, que ha davallat del barco a darrera hora. Ha pagat molt car no haver sortit de l'Ajuntament, quan ensumava la mescla d'interessos que hi havia a l'equip de Govern que ella era responsable d'administrar.

EL PACTE PEL TURISME és una de les propostes més interessants, sobretot perquè l'activitat d'aquest sector ens ha de permetre sortir de la crisi. Pacte, diàleg, consens, són paraules desgastades, però per com s'empren, perquè es fan servir com a idees teòriques que pocs partits duen a la pràctica. Així com avui la societat menorquina s'indigna perquè es trobin solucions al transport aeri, igualment s'hauria de demanar un acord a llarg termini sobre el turisme. No es tracta de complir per la foto, sinó de pactar els objectius i la forma d'aconseguir-los en els propers 10 anys. No és que els partits hagin de renunciar a fer política, sinó que l'acció política sigui útil, generosa, renunciant a posicions de partit per afavorir un projecte compartit al Consell de Menorca. A més aquesta institució ha de marcar el ritme i ha de gestionar la competència de turisme.

L'ENQUESTA DE "ES DIARI", amb la intenció de vot a cada un dels municipis, després d'entrevistar a més de mil persones, es donarà a conèixer a partir de dilluns. Ja vam oferir una enquesta l'any 2007 i els resultats es van atracar prou als que es van donar a les eleccions del 27 de maig. La política més propera ha d'interessar als veïns i en els propers dies donarem prou informació com per valorar les propostes dels candidats i la situació de cada municipi. L'enquesta també aportarà la intenció de vot al Consell a cada poble, que s'anirà sumant així com es publiquin els resultats a cada municipi.