El caixer senyor, Borja Saura, entra a la carrera a la plaça des Born | Gemma Andreu

TW
6

Una entrada ben lluïda a les sis i pocs minuts del capvespre, amb bon passadís, emocionant, amb una imatge preciosa, guindola en mà, a la Plaça des Born del caixer senyor, Borja Saura Garcia. Quan el cavall arriba al galop des del Carrer Major, el director de Sa Banda, Joan Mesquida, dona el cop de batuta, perquè soni l’esperat jaleo, al grup de músics, també amb pell de gallina des de la tarima.

El caixer capellà, Joan Camps, saluda a la banda | Gemma Andreu

L’aclamen as Born unes 27.600 persones, com si fos una abraçada de tota aquesta gernació, del cor del poble i la seva festa. Els 102 cavalls ja col·locats, amb els caixers i cavallers de la qualcada d’aquest dissabte de Sant Joan, s’integren al jaleo amb l’ànsia compartida de bots entre ells i la gent, en un esclat de la festa de Ciutadella. Darrere el caixer senyor, ha entrat la capellana, Joan F. Camps Serra.

I amb la música sonant, el caragol viu des de la primera volta amb tota intensitat; per la gentada i pel sentiment que es desplega en aquest moment, ja amb tots els ingredients de Sant Joan. O per com ho viuen els mateixos cavallers i els caixers. Amb el fadrí, José Benejam, Bene, de nou, demostrant devoció al càrrec. Com Joan Moll, caixer casat i també menestral, un altre dels membres destacats de la Junta d’aquest bienni que acaba enguany, amb cada moment exprimit.

Ple total a la plaça des Born | Katerina Pu
Noticias relacionadas

De la mateixa manera que els cavallers en aquesta plaça, des del més jove al més veterà. Els milers de persones, i moltes d’elles, vingudes de diferents llocs, esperen des de molt abans de l’entrada de la qualcada. Altres, tenen els espais guardats des de fa dies de les cadires a primera fila. Un any més, crida l’atenció la gentada des de les balconades d’aquesta imponent plaça vestida amb tots els colors de Sant Joan. L’aforament del Caragol des Born està situat en 27.654 persones, al qual s’arriba a les 18.15 h, uns deu minuts després de l’entrada del caixer senyor. Només, però, durant vuit minuts s’han hagut de tancar els accessos.

Després de les tres voltes, que han durat 50 minuts, enfilava la qualcada cap al Carrer Major, en direcció, després de la Plaça d’Artruix, a completes de Sant Joan de Missa.

Els accesos a la plaça s'han tancat minuts després de les 6 | M. J. Urbano

Assistències

Durant el caragol, s'han fet bastantes assistències, la majoria en pronòstic lleu. La més destacable ha estat una fractura de genoll que ha necessitat un trasllat a Canal Salat. En total, s'han fet quatre trasllats al Canal Salat. Hi ha hagut una assistència per intoxicació etíl·lica, una altra per dolor toràcic, tres per reaccions alèrgiques i 31 traumatismes. Tots, afortunadament, lleus.