TW
8

A la Punta de s'Esperó, de la península de la Mola, al port de Maó, es situa l'aparició de la Dama Blanca o, el que és el mateix, el fantasma de la Comtessa Rocamari, en les nits de guàrdia a la fortalesa d'Isabel II durant els anys posteriors de la Guerra Civil espanyola. Una llegenda que està relacionada amb l'assassinat en aquest indret de l'esposa d'un oficial de la Base Naval, també afussellat, a l'inici del conflicte militar, de la que recentment el programa «Imaginari» d'IB3 es va fer ressó amb el documental «La Dama Blanca de la Mola» d'Offline Produccions.

Després de l'aixecament militar el 18 de juliol de 1936 del comandant Francisco Franco contra la II República, les autoritats militars de l'Illa s'uneixen als colpistes, però no aconsegueixen el suport de tota la guarnició militar i els suboficials, amb el brigada Pere Marqués al front, es fan amb el control de l'Illa i els insurrectes són empresonats a la Mola.

Hercelia Solá Cuschieri

Els dies 2 i 3 d'agost es produeixen els assassinats d'una dotzena de caps i oficials as Freus i d'un centenar a la Mola, respectivament. Entre els assassinats a mans dels republicans hi ha el segon cap de la Base Naval, el capità de fragata Federico Garrido Casadevante, casat amb Hercelia Solá Cuschierci que vint dies després de la segona matança seria la protagonista d'un altre episodi luctuós de la Mola.

MENORCA. Proponen crear un museo en la Penita, la antigua cárcel de La Mola.

La Penitenciaria va ser l'escenari dels assassinats el 1936.

Després de l'assassinat del seu marit, l'anomenada Comtessa Rocamari va planejar abandonar l'Illa juntament amb el seu germà Manuel, però quan el 23 d'agost estava a punt d'embarcar amb el vapor «Aragón» cap a Barcelona amb un grup de viudes d'oficials assassinats va ser detinguda al trobar-li un document amb la relació d'oficials assassinats dies abans, essent conduida a la Mola, on va ser assassinada i llançada al mar des dels penya-segats de la Punta de s'Esperó.

Fantasma

Diverses generacions de quintos sobretot peninsulars però també menorquins durant el servei militar a la Mola van tenir present la llegenda de la Dama Blanca, en què cada dia 23 d'agost apareixia el fantasma de la Comtesa Rocamari, una història que va espantar durant anys els reclutes que feien guàrdies a les garites de la zona durant les fredes i fosques nits d'hivern.

  • Aquest és el documental emès per la televisió autonòmica.

Lea la noticia completa en la edición impresa del 15 de octubre en Kiosko y Más