TW
0

Aquest dissabte es tanca a Menorca la desena edició del Velo-bici.cat, l'intercanvi que impulsen els instituts Josep Maria Quadrado, de Ciutadella, i Santa Coloma de Farners, de la localitat homònima gironina. Un projecte que lliga la convivència amb el foment d'hàbits saludables i ecològics i la descoberta del paisatge, però també valors com la disciplina, la solidaritat, el treball en equip, l'esforç i la superació personal. Tot, a ritme de pedals.

Per fi han pogut els dos centres reimpulsar el projecte iniciat el curs 2011-2012, per a alumnes de tercer d'ESO. Ho han fet dos anys després del parèntesi obligat, després que el març de 2020, dies abans d'iniciar l'intercanvi, la pandèmia ho impedís.

La darrera setmana de març, els illencs van viatjar a Santa Coloma de Farners, on van fer la primera part de l'intercanvi que es tanca aquest dissabte, quan els alumnes catalans tornen a Catalunya després d'una estada d'una setmana a l'Illa.

Etapes amb germanor

El periple menorquí va començar dissabte passat, i després d'un primer dia per a situar-se i de passar el segon amb les famílies, dilluns iniciaren les rutes cicloturístiques.

En total, els vuitanta-nou alumnes participants (48 del ‘Quadrado' i 41 gironins) han completat cinc etapes, pel migjorn de Ciutadella (passant per les platges verges del sud i visitant el lloc de Son Piris i l'ermita de Sant Joan de Missa); la costa sud fins a Son Bou i fent nit al càmping alaiorenc; o arribant fins a Fornells per a practicar esports nàutics, previ pas per Torre d'en Galmés, per conèixer, de la mà d'arqueòlegs, el passat prehistòric de Menorca.

Les dues darreres jornades, els ciclistes van pedalejar pel nord i centre de l'Illa (Cala Tirant, camins d'en Kane i Reial, barranc d'Algendar), per acabar, aquest divendres, per la costa nord de Ciutadella (per La Vall i el Pla de Mar i visitant Son Camps o el poblat de Torrellafuda).

Cada una de les etapes ha servit per tractar diferents temes. Han conegut com és una explotació ramadera i quines feines s'hi fan; han conegut l'origen de les festes de Sant Joan; han comprovat la diversitat d'hàbitats i entorns naturals, com els sistemes dunars, els barrancs, els camps de conreu o les zones més àrides; s'han endinsat en la Menorca Talaiòtica i la riquesa arqueològica de l'Illa; i han conegut més de prop la problemàtica de la contaminació de la mar. Tot, amb continguts explicatius i materials elaborats pels estudiants amfitrions, que han compartit amb els seus corresponsals.

Tot, en un context de pràctica esportiva i saludable, vogant amb velo, però també descobrint esports populars o fent caiac a Fornells. En definitiva, una experiència enriquidora, per adquirir nous coneixements més enllà de les aules. Els estudiants van acomiadar l'intercanvi amb una festa, ahir vespre, a l'institut, on no faltaren actuacions, balls i un sopar organitzat per les famílies que, per altra banda, desenvolupen una tasca essencial sense la qual no seria possible el Velo-bici.cat.