El Museu Militar de Menorca, as Castell, alberga una original mostra de catorze bandes de música militar de diferents països, formades per soldadets de plom, fruit de la dèria col·leccionista de Lluís Guasteví (1950-2012), un enamorat de la música i pacifista que durant vint-i-cinc anys va anar arreplegant pacientment aquest petit tresor.
Besnet, net i fill de músics, la seva passió per les bandes de música militar li venia de quan era un fillet de dos o tres anys, quan a principis de la década de 1950 gaudia com a ningú amb el pas de la Banda de Maó per davant la casa familiar, a sa Costa de sa Plaça, segons rememora la seva vídua Lali Olives. Però no va ser fins als voltants de 1985 quan, durant una estada per motius laborals de dos mesos a Palma, va descobrir els primers soldadets de plom al mostrador d'una botiga. A partir de llavores, va anar comprant-los a mesura que en localitzava, principalment a Palma, i que en arribar a ca seva anava col·locant en les seves respectives bandes i, sobretot, en l'exacte ubicació que pertocava dins la formació musical.
La seva prematura mort el 2012, quan tenia 61 anys, va fer que la seva família decidís pocs mesos després fer realitat el desig, que en el seu dia havia expressat al llavors director del referit museu, Francisco Fornals, que la seva col·lecció fos exposada al Museu Militar de Menorca, on és admirada pels visitants.
Les bandes de música militar, amb l'any del seu uniforme, són: d'Espanya, «Banda de cornetas y tambores de Infantería de Marina» (1935), «Brigada Paracaidista» (1958), «Escuadra y banda del Regimiento de Regulares de Ceuta» (1999), «Escuadra y banda de la Guardia Civil» (1998), y «Escuadra, banda y música del Tercio Gran Capitán de la Legión» (1998). Del Regne Unit, «Royal Marine» (1935 a 1945), «Banda de gaiteros Irish Guards» (1940) i «Granadiers Guards» (1940). De França, «Banda de cornetas y tambores Légion étrangere» (1940). D'Alemanya, «Luftwaffe, banda de pífanos y tambores» (1939 a 1945), «Kreigsmarine» (1939 a 1945) i «SS Kaballerie» (1938 a 1948). D'Itàlia, «Carabineri» (1940). I dels Estats Units, «U.S. Marine» (1940).
5 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
... La justicia militar es a la justicia lo que la música militar es a la música... grande Groucho
miquel ferru, buena lección de historia que seguro que nuestro ínclito conseller de cultura, desconoce totalmente.
@Miguel Ferru no digas esas cosas, no sea que despiertes en los menorquines el interés por su historia... Sin los menorquines la historia mundial no sería la misma... Y va más allá de talaiots....
Muchas gracias, miquel ferru, por su interesantísima aportación a esta noticia, señalando la destacada participación mahonesa en The United States Marine Band, algo que estoy segura la gran mayoría de mahoneses desconocen. Por otro lado, felicitar a la ilustre familia Guastevi, de reconocido prestigio y tradición en el ámbito musical de esta ciudad, por la muy loable iniciativa de ceder al Museo Militar esta magnífica colección, para el goce y disfrute de sus visitantes.
Será casualidad, pero la foto que ilustra el artículo es de la banda de Marines USA, la del Presidente que es la titular de la White House, en la que por tres veces su director fue un mahonés ( uno de ellos por dos períodos) y bastantes músicos fueron mahoneses enrolados y emigrados como ´ músicos militares en los barcos del Mediterranean Squadrn de base en Port-Mahón durante tantos años., en la primera mitad del siglo XIX . Ellos y sus familias están enterrados en el cementerio del Congreso en Washington DC