Des d'aquests plantejaments, MENORCA Es Diari vol fer-se ressò i recollir el compromís i les vivències de Ciutadella amb la festa. Per aquests motius hem decidit mantenir enguany l'edició de la «Revista de Sant Joan», que dedicam a recollir testimonis i declaracions sobre aquest any de transició, amb entrevistes, reportatges, fotografies i articles de la Redacció de Es Diari i dels col·laboradors que hi participen.
L'aplicació de l'estat d'alarma i les restriccions aprovades pel Govern per impedir la propagació de la pandèmia del coronavirus han conduït a la suspensió de les festes de Sant Joan d'enguany. Una decisió que va ser aprovada per l'Ajuntament i la Junta de Caixers en la reunió per videoconferència celebrada el 17 d'abril en la que hi van participar l'alcaldessa, Joana Gomila, el caixer senyor del bienni, Borja Saura; el caixer capellà, Antoni Fullana; i els regidors Gràcia Mercadal i Eudimio Carrasco.
Les restriccions de moviment de les persones, la limitació de l'activitat econòmica, la reducció de concentració en espais públics i les mesures de distanciament impedeixen la preparació dels actes i l'organització dels dispositius sanitaris i de seguretat que intervenen a la festa.
Caliu i sentiment
Tot i aquesta decisió, entesa i acceptada amb digust per la majoria de la població, el poble de Ciutadella manté ben viu el caliu i el sentiment entorn a aquesta celebració festiva. Perquè Sant Joan, l'esperada cita del 23 i 24 de juny amb el pròleg del Diumenge des Be, marca cada any un abans i un després en el calendari.
Sant Joan constitueix la festa que provoca més expectació popular pel que suposa d'història, tradició, protocol i espectacle eqüestre, un esclat de festa i emocions que uneix el seu origen religiós, vinculat a l'ermita de Sant Joan de Missa, i la participació de la pagesia en una festa tan única com extraordinària que Ciutadella ha sabut conservar i transmetre durant segles.
El redactor Joan Juanico s'encarrega de la coordinació de la publicació, en la que hi participen els fotògrafs de «Es Diari» Josep Bagur Gomila i Gemma Andreu, els dissenyadors i maquetadors, i el personal adscrit al departament comercial, que baix la direcció de Reyes Rico gestiona la participació dels anunciants.
Les veus, històries i vivències santjoaneres dels col·laboradors de «Es Diari»
La «Revista de Sant Joan» que edita MENORCA «Es Diari» esdevé un gran mosaic -retaule en paraules de Mn. Fernando Martí Camps- amb les veus, històries i vivències de nombrosos col·laboradors que aporten els seus textos.
Enguany tenim confirmada la participació, entre d'altres, de l'escriptor Pau Faner, autor de les carotes d'aquest any que finalment es subhastaran, i que també dibuixarà les carotes del 2021; el poeta Ponç Pons; el bisbe de Menorca, Francesc Conesa; Antoni Olives, expert en temes del camp; Catalina Bosch, investigadora de les festes; el folklorista Francesc Carreres; Jaume Anglada; i el jove periodista Xavi Bosch. A la publicació presentam els integrants de la Junta de Caixers que exercirà el seu càrrec durant el bienni 2021-22; entrevistam nombroses persones que intervenen en l'rganització de Sant Joan i desvetllam aspectes inèdits de la festa.
9 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
Aver si entendemos que en mi pueblo se habla diferente que yo soy poco historiador, pero la historia aún está aquí i aquí se diu es ginet, gin amb llimonada, esó... Mmmm pomada OK pero que dingu se foti ni amb ses festes ni es CAVALLS ni es cavellers ni se molte jent que ho fan possible...pr Tota.. M.. Pero que sepa la gente de otros pueblos que aquí también se puede decir..... Mmmm mmm.. Pomada.... AMUNT MENORCA VISCA SANT JOAN
Que pulit es respecta.Pomada,Gin amb Llimonada i no pasa res.
jo ho pens celebrar com sempre, familia amics, chocolati i coca bamba
gràcies es diari
En Logroño y otros pueblos de la zona la bebida popular en fiestas se le llama calimocho es una mezcle de vino tinto y coca cola,a nadie le importa ni el nombre ni el origen del inventor, hay que simplificar las cosas,POMADA todo el mundo lo entiende no tiene sentido tener que pedir UN-GIN-AMB-LLI-MO-NA-DA.referente al posible inventor del nombre parece que un señor de Es Castell que se llamaba Magin y regentaba un bar fue el que en broma le puso el nombre tambien hay gente que piensa que fue Massanet (ciutadallec)el promotor de este nombre,sea como sea la pomada tiene un arraigo que ya la conocen en muchos lugares de la peninsula.
La bebida popular que ha calado en las fiestas menorquinas es la Pomada no es necesario decir cual es la combinacion lo sabe todo quisqui,el inventor de este nombre no esta muy claro hay dos vias una que fue el Castellufo Magin (e.p.d.) y otra el ciutadallenc Massanet ex-jugador de futbol,lo que sucedio despues fue que alguien penso que habia sido un fotud Maonés y lo peor de sus visceras no lo pudieron admitir,el odio es mal compañero de viaje,lo mas vergonzoso es que cuando llega San Juan en el aeropuerto tengamos que escuchar que nos invitan a UN-GIN-AMB-LLIMONADA.patetico.
I a fer un brindis amb gin amb llimonada, a llevant el farem amb pomada perquè tots som Menorquins i ens estim totes ses nostres festes
No fa cap falta que les tornin a fer a les festas pobres cavalls que es posin a fer altres coses I es cavalls que no tornin. Gracies covid!!!
Estaria molt be que dia 23 de juny quan siguin les 14 hores tuthom sortigues al balcó o terrats de les nostres cases a aplaudir i cantar, ens els temps que corren, sempre ens volen dividir, que si esquerra o dreta, que si d'aqui o d'allá,etc per un motiu d'unió que tenim, com es el sentiment que provoca ses festes de santjoan, que no mos llevin lo poc que tenim que es de TOTS