TW
0

Redacció
Maó

L'editorial Ses Voltes, de recent creació, ha tret a la llum la seva primera publicació "Menorquins a Mauthausen". El llibre recull la recerca de dos dels investigadors més destacats de l'àmbit menorquí, Miquel Àngel Limón i Joan F. López Casasnovas, dos treballs que tracten de les conseqüències terribles de les ideologies totalitàries i que volen ser un homenatge a les persones que van ser empresonades, torturades i assassinades als camps de concentració d'arreu d'Europa, un homenatge especialment sentit per als menorquins que van ser exterminats.

Francesc Florit Nin, a la presentació del llibre, denuncia l'escàs interès a rememorar l'holocaust nazi que han mostrat les institucions democràtiques menorquines i fa un crit a la necessitat de no oblidar aquest tipus de tragèdies i fomentar-ne la recerca històrica i filosòfica. Florit dóna testimoni de l'estupor que han viscut els autors que han elaborat aquesta feina i com s'han sobreposat a la intensitat del terror per donar a conèixer l'experiència fatídica.

El treball de Miquel Àngel Limón, que porta per títol "Guerra civil i exili: menorquins entre l'horror de dos exterminis", és el fruit d'una recerca històrica sobre les experiències dels menorquins als camps de concentració. Limón ofereix un testimoni de primera mà, el de Ramon Pons Jover, un supervivent de l'extermini, que a l'any 1985 va narrar, de viva veu, la seva experiència al periodista. Ramon va ser un dels menorquins que va estar a Mauthausen, un dels camps d'extermini nazi d'Àustria, i que sense ànim de venjar-se ni volent despertar la compassió de ningú declinà a relatar l'infern viscut a Mauthausen del que miraculosament es va poder salvar.

Joan F. López Casasnovas fa una ressenya d'escriptures contra la barbàrie en el capítol "Contra els pous de l'oblit". Joan F. López tracta els documents literaris i filosòfics que van generar aquells anys terribles que va viure Europa.
El llibre consta encara d'una tercera part en la que es relacionen els deportats nascuts a Menorca. Un llistat de més de vint-i-un noms amb dades més o menys extenses que expliquen la seva terrible història en el camp de concentració. El recull el firma Xicu Lluy.