TW
0

El cercador ha rebut el premi Príncep d'Astúries de Comunicació i aprofitem per fer una visió històrica

PATRÍCIA FONT MARBÁN
La setmana passada vaig llegir sorpresa que havien atorgat a Google el Príncep d'Astúries de Comunicació d'aquest any. I dic sorpresa perquè, tot i que som una addicta a Google i els seus components, no acabo de veure per on van els trets d'aquest premi. A veure, és el premi que es concedeix en l'apartat de Comunicació, i cal que recordem que Google acceptà la censura del govern xinès permetent que els resultats que oferia estiguessin convenientment filtrats. També a Espanya han retirat resultats d'algunes cerques ja que hi ha hagut amenaces de demandes de persones i empreses. Com pot ser, doncs, que es pugui mesclar en una mateixa frase premi, comunicació i censura?
El jurat fallà aquest premi perquè "contribueix de manera decisiva en el progrés dels pobles, per sobre de fronteres ideològiques, econòmiques, lingüístiques o racials"... Crec que hi ha alguna cosa que no em quadra... Bé, però aprofitem aquest premi per conèixer el major cercador que hi ha avui en dia a la xarxa.
Mirant enrere
Google va ser creat el 27 de setembre de 1998 per Sergey Brin i Larry Page, amb només 23 i 24 anyets. La tardor de 1995 Larry i Sergey van començar a treballar en el "Digital Library Project" de la Universitat de Stanford. Larry Page, enginyer elèctric amb experiència en disseny web, i Sergey Brin, informàtic i matemàtic expert en tractament de dades, van començar a crear un algoritme per a la cerca de dades. Aquesta tecnologia serà més tard el cor que farà funcionar Google. El nom que Larry Page donà a aquesta tecnologia va ser 'PageRank'. Durant dos anys continuen en la creació d'aquest cercador, passant per un previ que rebrà el nom de "Backrub" fins que l'any 1997 es transformarà en "Google". El batien d'aquesta manera per la similitud que té amb la paraula "googol", que en anglès és el nom que se li dóna a una xifra "10 elevat a 100" -és a dir, un 1 seguit de 100 zeros...- El seu domini als començaments eragoogle.stanford.edu, i el seu disseny, com és normal, és més auster del que serà posteriorment, però registren el dominigoogle.coml'any 1997.
L'any 1998 encara no han trobat cap oferta que els interessi i, per això, es decideixen a crear la seva pròpia empresa. En aquest moment l'habitació de Larry es converteix en la seu de Google (ja me la imagino tota plena d'ordinadors, monitors, mòdems...), mentre que la de Sergey serà l'oficina financera.
Però en el negoci de les tecnologies l'espai físic no és l'únic problema al qual t'has d'enfrontar, sinó que has de pensar en la capacitat dels discs durs, i van haver d'adquirir un terabyte (12000.0001000.000 bytes - 1012, un bilió). Aturem-nos una mica per poder pair aquesta xifra... i més pensant que en el primer cercador que van fer, "Backrub", tenien allotjada la base de dades en un ordinador Sun Ultra II amb 28GB de disc dur....
Tot i que estaven en plena febre "puntcom" no aconsegueixen trobar tot els diners que necessiten i han de recórrer a familiars i amics, fins que l'estiu de 1998 coneixen Andy Bechtolsheim (cofundador de Sun Microsystem i vicepresident de Cisco Systems), i comencen a rallar sobre Google. Trenta minuts després, Bechtolsheim els havia firmat un xec per 100.000 $ a nom de 'Google Inc.'. "Bàsicament els nois necessitaven màquines i servidors per provar el seu nou concepte, i per pagar els advocats que els havien d'ajudar en els temes legals", va assegurar més tard Bechtols­heim. "I jo volia assegurar-me ser part de la companyia" (una persona molt visionària, sí senyor!). Però 'Google Inc.' com a tal no existeix, i per poder cobrar el xec han de cercar un local i fundar una nova companyia: 'Google Inc.'. Actualment, Google indexa 8.168 milions de pàginesweb, amb un volum de 200 milions de consultes diàries.
Serveis
Google té un ampli ventall de serveis, dels quals en destacaré només alguns. Sota el meu punt de vista, el correu GMAIL és un dels millors serveis que ofereix Google, i consta d'un munt d'eines, totes elles útils! Tenim el correu amb una capacitat de 6 Mb i augmentant cada segon, podem crear els nostres documents, tenir-los en línia i compartir-los (s'ha acabat açò d'anar amb elpendrivea totes bandes!),Picasa(organitzador de fotos), calendari (exportable a diferents aplicacions),google talk(missatgeria),blogger(per crear blocs),sketchUp(per construir models en tres dimensions), l'igoogle, que et permet crear el teu escriptori amb totes les eines en línia que hagis de menester, des del correu, passant per notícies, alertes... I amb això que us acabo d'explicar només us he fet cinc cèntims de tot el que us pot oferir Google. Per cert, no ens podem oblidar degoogle-earth... Confesso que el dia que vaig poder "jugar" amb aquesta eina em vaig quedar meravellada. Va ser un d'aquells moments en què penses que la realitat supera la ficció, i de quina manera! Qui ens havia de dir que podríem observar el món com si estiguéssim a la NASA...