TW
0

El Col·legi de Sant Lluís gestiona el seu servei de menjador escolar a través de la societat "Menjador Escolar Sant Lluís, S.L" constituïda fa quinze anys als efectes

Susana Mora Humbert
Maó
Seguint amb la sèrie de reportatges iniciada en data 20 de febrer i encaminada a conèixer un poc més el món dels menjadors escolars a la nostra illa, aquesta setmana dediquem aquest espai al menjador del C.P. Sant Lluís.
Començarem dient, que igual que en el reportatge anterior, el servei de menjador de l'escola de Sant Lluís és gestionat per una societat, que en aquest cas s'anomena "Menjador Escolar Sant Lluís, S.L" . L'esmentada entitat, es va constituir farà uns quinze anys, quan com ja vàrem explicar en el primer reportatge del tema, la Conselleria d'Educació del Govern Balear va llençar la proposta a les escoles de privatitzar el sector, evitant així els problemes fiscals, jurídics i burocràtics amb què es trobaven les mateixes a l'hora de gestionar contractacions per les que en principi no tenien capacitat jurídica. En el cas del col·legi que ens ocupa, l'oferta va ser transmesa a un grup de dones que ja aleshores i des de feia més o menys cinc anys venien encarregant-se personalment del servei de menjadors. Aquestes varen acceptar il·lusionades i van decidir constituir als efectes la societat ressenyada que encara a dia d'avui conformen. Els noms de les mateixes són Paqui Sintes, Ana Mª Llambías i Margarita Villalonga.
En l'actualitat, "Menjador Escolar de Sant Lluís, S.L" dóna de menjar diàriament a cent alumnes fixes als que s'afageixen puntualment altres companys -especialment a principi i a final de curs-. Per tal de poder portar la seva tasca de la manera més eficient possible, les fundadores de la societat compten amb la col·laboració de la seva plantilla, constituïda per dues monitores, una auxiliar i tres cuineres
L'entitat en qüestió disposa d'una cuina situada en el mateix centre escolar, cuina des de les que s'elaboren un vano de 30 nutritius menús per trimestre, entre els que s'hi troben llegums, verdures, carn, peix... tot cuinat sempre de la manera més sana, fent bastant de plats al vapor i a la planxa. Ara bé, com tots sabem, el complir amb els objectius d'educar als menuts en una dieta sana i equilibrada suposa també gratificar -los puntualment amb aquells menús que més els hi agraden, i no hi ha millor forma de fer-ho que aprofitant les festivitats que trobem al llarg de l'any. D'aquesta manera, tant el primer dia com el darrer del curs, na Paqui, n'Ana i na Margarita tenen preparat un dinar especial en el que es sol comptar amb la pizza com a plat principal; i pel que fa a la resta de l'any, permeten gaudir als nens de la resposteria típica de cada celebració, tenint així com a postre per Sant Antoni els pastissets, els bunyols per Tot Sants, per Nadal els torrons, i com fa poquet, la Mona de Pasqua per Setmana Santa. Cal dir que la festa no es limita a celebrar-se a nivell gastronòmic sinó que les encarregades i auxiliars del menjador acostumen a ambientar la mateixa amb la decoració apropiada i les disfresses escaients (com passa per exemple per Carnaval). Envers a aquest tema, apuntarem a més com a curiositat, que pel que fa a la beguda servida a taula en festes, la reina és sempre l'aigua, doncs es van provar de servir refrescs per sortir un poc de la rutina diària però es va comprovar que els nens en feien abús i deixaven el menjar aparcat.
Reprenent el tema de les instal·lacions, i havent parlat ja de la cuina, senyalarem que des de fa dos anys enrere, a part de comptar amb el menjador que es trobava a les dependències escolars i en el que dinàvem tots els alumnes per torns, compten ara amb una aula modular -prefabricada- situada de manera anexa al menjador, en la que dinen els alumnes d'entre tercer i sisè de primària, poguent servir així l'àpat a tots els alumnes alhora. El reclam que es fa per part de na Paqui, n'Ana i na Margarita és el d'aconseguir un menjador més gran i en condicions, menjador que confien tenir quan comptin amb l'escola nova que sembla estar projectada pel municipi.
Respecte a l'horari dels menjadors, ens comenten que aquest es comprén des de l'hora en que finalitza la jornada lectiva dels infants, essent aquesta les 13.30 hores , fins les 15.30 hores o les 16 hores, allargant-se en funció de l'hora d'inici de les activitats extraescolars oferides per l'escola per la tarda, als efectes de compatibilitzar els horaris per a les famílies. La societat, compta amb una monitora -na Mandi- contractada per l'APIMA (Associació de Pares i Mares) que es dedica a contar diàriament un conte als més menuts per tal de fer passar el temps des de que acaben de dinar fins que comencen les activitats o bé són recollits pels seus pares. Aprofitant aquest epígraf comentarem que "Menjador Escolar Sant Lluís, S.L" presta també un servei de guarderia anomenat "S'escola matinera", servei que es porta a terme, com bé indica el seu nom, cadascun dels matins que comprenen el curs escolar, essent el seu horari de dilluns a divendres de 7.30 hores a 8.30 hores, i tot, als efectes un cop més, de facilitar a les famílies la conciliació entre la seva vida personal i la laboral.
En quant al preu dels menús, reiterar que aquest és un dels termes que en certa manera ve pautat des de la Conselleria, doncs des d'aquesta s'estableixen uns màxims als que s'aplica anualment la puja d'IPC. Cal dir, que el pagament del preu en qüestió es computa per dies efectius, és a dir, no es paga per un període mensual o trimestral a l'engrós sinó que s'agafa un període diari per tal de no fer pagar a les famílies els dies de vacances, caps de setmana i festius, de fet, així ens ho conta na Marga qui s'encarrega personalment del tema dels tiquets.
En definitiva, acabar dient, que segons ens comenten diversos nens, pares i mestres, el grau de satisfacció amb el servei prestat per "Menjador Escolar Sant Lluís, S.L" és elevadíssim, doncs essent l'escola un fonament bàsic per a l'eduació dels nostres infants, sent-ho també en el camp de l'alimentació, la tasca realitzada des d'aquesta entitat conformada per aquestes tres grans dones i la seva plantilla és importantíssima i així ho saben elles pel que s'escarrassen dia rere dia i any rere any per fer-ho de la millor manera possible, com sembla ésser han aconseguit. Així que, des del Xoc donem també l'enhorabona a na Paqui Sintes, n'Ana Mª Llambías i na Margarita Villalonga per la seva feina.