Un dels vídeos de la campanya de difusió de l'Estratègia 2030

TW
12

L'Agència Menorca Reserva de Biosfera aposta per les xarxes socials i les peces audiovisuals per difondre i impulsar els objectius corresponents a l'Estratègia Menorca 2030, un pla de transició energètica centrat en la descarbonització de l'Illa.

Endinsant-se d'una forma més detallada en el programa, aquest mobilitza finançament, suport tècnic i canvis normatius, així com l'establiment d'un calendari d'objectius d'implantació de renovables i de reducció d'emissions. En definitiva, es tracta d'una guia per a la presa de decisions tant al sector públic com al privat.

En paraules del conseller de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació de Menorca, Simón Gornés, els vídeos abordaran i especificaran «els projectes en marxa i els de futur». «En concret, la campanya divulgarà aspectes com la implantació de renovables a Menorca, la reducció de l'ús de combustibles fòssils, el foment del transport més sostenible, la reducció del consum i l'eficiència energètica, la participació dels sectors econòmics i de l'administració en la transició energètica o la implantació d'una xarxa elèctrica intel·ligent», afegeix el conseller.

Imatge aèria del nou parc solar de Son Salomó

Objectius

En l'actualitat, el 20% de la demanda elèctrica de l'Illa es cobreix amb energia procedent de renovables. De cara a l'any 2025, l'objectiu és arribar al 35%. Per assolir aquesta fita és clau la posada en marxa de diverses plantes fotovoltaiques. Entre els principals objectius del pla integral de descarbonització es troba cobrir el 85% de la demanda elèctrica de l'Illa amb fonts renovables pròpies l'any 2030.

Per una altra banda, això suposaria comprometre's a l'abandonament progressiu de l'ús dels combustibles fòssils, reduint un 50% el seu ús en el transport terrestre respecte l'any 2013, un 30% al sector serveis, residencial i industrial, i fins en un 10% en el sector primari. A priori, aquest grup d'accions conjuntes es traduiria en una reducció de les emissions contaminants superior al 50% per a l'any 2030, respecte de les emissions del 1990.

El centre sòciosanitari de Santa Rita, vist des de dalt, cobert de plaques solars

Sota el lema «Un repte compartit», l'Estratègia presta especial atenció a la incorporació de petits aerogeneradors d'autoconsum a    habitatges, hotels, comerços, indústries o explotacions agràries, a més de la instal·lació de panells solars, com els que es preveu deixar acabats aquest mes als pàrquings del camp de futbol de Sant Lluís i l'escola des Castell. A la vegada, l'Administració Pública assumeix la responsabilitat de «ser exemplar en l'ús de les renovables», per tal de garantir que tota la ciutadania participa del programa.

El apunte

Un conjunt de projectes contra el canvi climàtic relacionats amb la Unió Europea

Amb la finalitat de completar el procés de transició energètica d’una forma exitosa, el programa Estratègia Menorca 2030 s’entén com un grup de projectes vinculats entre si.

Seguint el pla de descarbonització «Roadmap 2050» de la Unió Europea, Menorca participa o ha participat en els darrers anys en els diversos projectes existents vinculats a la institució comunitària. Entre ells, «Clean Energy for EU Islands» o «Horitzó 2020 Insulae», que ha finançat part de la campanya Estratègia Menorca 2030, o el Pacte d'alcaldes i alcaldesses pel clima i l'energia, al qual estan adherits tots els municipis de l'Illa.