Con esta afirmación se desmarcaba el conseller de la acusación vertida este martes por parte del diputado menorquín de Més, Josep Castells, al culpar directamente al Govern de no legislar adecuadamente, ni para garantizar un mínimo de conexiones que resuelvan las necesidades de los menorquines durante todo el año, ni para frenar el desembarco masivo que se produce por Sant Joan a través de la línea Alcúdia-Ciutadella.
En el pleno, Castells insistió en que «sí, ustedes son los responsables, porque son ustedes quienes tienen los instrumentos. ¿Que es difícil y complicado? Claro que sí».
En su defensa, Marí cuestionó a Castells. «¿Usted sabe que en verano hay más viajeros que por Sant Joan?», a lo que el representante de Més respondió que «claro que puede haber más gente, pero no vienen a saturar en núcleo antiguo de una ciudad». Así, con una pregunta retórica le recordó al conseller las «razones» por las que desde el ejecutivo deberían hacer todo lo posible para limitar la asistencia masiva por Sant Joan. «Por una cuestión de seguridad», espetó.
«Si un político no puede pensar de forma audaz sobre cómo conseguir que las cosas deben ir hacia dónde deben, para eso no necesitamos políticos. Para aplicar la legislación vigente habría suficiente con funcionarios», recriminó.
Por otro lado, en relación a la tramitación del nuevo decreto de Transporte Marítimo impulsado desde la Conselleria de Movilidad, que desarrolla la ley de Transporte marítimo y que se encuentra en fase de información pública, Josep Castells lo calificó de «decepcionante». Según su criterio, el decreto presenta lagunas importantes. Porque «la ley dice que deben fijarse las condiciones de continuidad, regularidad, frecuencias, precio y capacidad de carga», y sin embargo, los dos últimos criterios no se tienen en cuenta, denunció.
Apoyo... pero sin partida
El pleno del Parlament rechazó que el Govern destine una aportación mínima de 150.000 euros, a partir del 2023, para el apoyo técnico y económico al Ayuntamiento de Ciutadella en la organización de las fiestas de Sant Joan. Esta iniciativa motivó un empate en la Comisión e Asuntos Institucionales, en la que, a propuesta de la diputada Asunción Pons (PP) se aprobó que el Ejecutivo autonómico respaldará al Ayuntamiento en la coordinación, control y organización de la celebración santjoanera. Sin embargo, no se especificó en comisión una partida económica. Tampoco aprobó este martes el pleno la petición del PP para crear una comisión permanente de coordinación, junto con el Ayuntamiento y el Consell, para establecer los criterios de colaboración, coordinación y prevención de las fiestas de Sant Joan.
29 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
Totalmente de acuerdo con Aturdit. Eso lo ve un ciego. Limitación de aforo o continuar con el chabacanismo, masas etílicas y degeneración total actual. Lo que hay ahora ni es Sant Joan ni es una fiesta medieval de las mejores de España, es horterada pura y dura. Igual que el verano pasado con fiestas estruendosas en chalets vecinos, Policía yendo y viniendo por denuncias y sin cazarlos porque los 80 depredadores se escapaban por uno de los tres solares que conformaban el chalet. Alto Poder Adquisitivo y MALA Educación Muchísimo Más Alta.
@Walla Menorca, quan una discoteca es plena i no hi cap més gent, es limita l'aforament. Per seguretat, per respecte i per convivència és necessari posar un límit. No hi cap tothom i no és tan mal d'entendre. A Venècia, a Formentera, a sa "Tomatina" ho han après bé. Si no s'hi cap, no s'hi cap.
@Aturdit, i com ho feim?.. amb aquestes limitacions que proposes aplicar, lo únic que aconseguiries és un colapse, i que és preus des billets fossin 50 vegades més cars i s'exhaurissin es primer dia de venda, gent que volgues venir per alguna urgència, a treballar, estudiants i residents, familiars no podrien permetres venir perque no hi hauria vols ni barcos i si trobessin un bitllets els hi sortitria mes car que anar a disneyland. Els drets dels residents, quin serien? que nómes puguin venir residents? Ja saps que un 40% dels habitants empadronats a l'illa no són nascuts aqui no? Malhauradament sa sol·lució no és tan fàcil.
Es a dir, limitació de vols, vaixells i plaçes per San Joan. I els residents bloquetjats per anar i venir tota una setmana? Tot en nom de Sant Joan ? No crec que sigui tan important aquesta festa. Si ha esdevingut un problema tan gran, no s’ha de fer, o fer-la d’un altre tipus. Hi ha molts altres asumptes més importants a resoldre.
Josep Mari, es posible que també tens un sou que no et pertany? Tan fàcil com reduir el nombre de freqüències de l'aribada de barcos, reduir dues ó tres freqüències menys per dia. Aixi passaríem de 30.000 persones a 20.000.
@Wala Menorca, no és pot aturan que sa gent vengui, però es pot limitar sa quantitat de vols i vaixells perfectement. El que passa es que no hi ha voluntat. Es pot limitar el nombre de farmàcies i es nombre de llicències turistiques i és totalment legal. Es drets dels residents també s'haurien de respectar.
Açò s'hauria d'aplicar un màxim de gent que pugui venir i per avall, per exemple obligar a baleària o vueling a només oferir x nombre de moviment de passatgers entre ses dates 20 a 26 de juny per exemple, no entenc que tant complicat!! I s'ajuntament de ciutadella a posar-se ses piles i agafar un bon regiment de policies que posin ordre per tot!
Sant Joan ja fa anys que és sa festa de ses Balears, així com ho son San Fermín ses navarres , Carnaval ses canàries, o ses falles ses valencianes, per posar-ne exemples. Son festes on hi ha hagut, hi ha, i hi haurà massificació, és un fet. I hem de començar a entendre i conviure amb aquesta idea, es boca-orella, sa televisió, internet i ses xarxes ja han fet sa seva feina, ja no hi ha volta enrera. Lo únic que podem fer és intentar gestionar-ho de sa millor manera possible , ja que combatra-la, és absurd, lo de limitar s'accés a s'illa com proposen per aquí.. és totalment inviable, ja que no pots coartar llibertats a qui vulgui venir a Menorca, sigui quina sigui sa finalitat. És una festa que ha perdut s'essència degut a sa popularitat, com la van perdre totes ses altres que he mencionat anteriorment. Arribats a aquest punt, només ens queda assumir que durants uns dies sa normalitat es veu alterada, i decidir si en volem formar part o no. Jo personalment i com cada vegada més menorquins, ja no en vull formar part i fa anys que he deixat d'anar-hi. Em quedo amb s'experència d'haver-los viscuts molts d'anys, quan Sant Joan era una festa molt menorquina. Però com tot en aquesta vida, es temps ho canvia tot i ses pròximes generacions la viuran i l'entendran d'una altra manera així com noltros l'hem viscuda i entesa diferent que es nostres pares . I tot açò és aplicable a Menorca en sí mateixa, que va exactament amb consonància. I es que sa popularitat és una arma de doble tall.
Hacer una normativa diciendo "los dias de Sant Joan se pueden poner a la venta las mismas plazas diarias que la media del trimestre anterior" y se acaba el problema. De nada
No es justo. Yo a esto le llamo morir de Exito.