TW
0

El Consorci Mestral-GOB, format per Caritas Diocesana de Menorca i el col·lectiu ecologista, ha posat en marxa el projecte "Bon Profit. Educam Menjant", finançat per l'Associació LEADER Illa de Menorca i amb la col·laboració de Colonya Caixa Pollença.

La promoció coincideix amb la commemoració avui del Dia Mundial dels Drets del Consumidor. És per açò que des de les entitats organitzadores creuen que "no podem oblidar que el nostre model actual de consum és insostenible".

Així, aquest projecte pretén sensibilitzar la comunitat educativa vers un consum local, saludable i sostenible. Les entitats del Consorci pretenen tornar als productes que el camp de Menorca ofereix, evitant així consumir productes que vénen de milers de quilòmetres enfora, deixant un rastre de gasos d'efecte hivernacle al seu pas i que han estat produïts de manera poc sostenible.

Caritas Diocesana i el GOB volen brindar oportunitats a aquells pagesos que duen a terme pràctiques agràries sostenibles i que durant anys han conservat el nostre paisatge i tradicions. La intenció és recuperar la saviesa popular en quant a conèixer quins són els productes de temporada i nodrir els infants amb aliments saludables.

L'eix vertebrador del projecte han estat els menjadors de tres centres pilot: el CEIP Sant Lluís, el de sa Galera-Es Fabiol i l'IES Maria Àngels Cardona, fruit d'algunes accions dutes a terme, com el curs de cuina ecològica per a cuineres de menjadors escolars; les sortides a conèixer diferents llocs; l'edició de material educatiu i alguns tallers educatius amb famílies, entre d'altres. De fet, ja s'estan introduint alguns canvis en aquests centres educatius com la incorporació d'aliments locals i ecològics (carn i verdures) als menús d'alguns menjadors escolars i la creació de grups de consum entre les famílies o mestres del centre.

El Consorci Mestral-GOB entén que "un consum responsable d'aliments passa pel retorn als productes locals, de temporada, produïts de manera sostenible i amb unes condicions de treball dignes. I si volem consumir algun producte que vengui de fora, assegurem-nos que s'han respectat els drets humans i el medi ambient en la seva producció", conclouen les dues entitats promotores d'aquest tipus de consum.