Promotores. Magda Barea, Cristina i Joana Vidal són les mares que aporten la seva experiència - Cris

TW
0

Un grup de mares ha creat a Ciutadella una associació per a defensar i promoure la lactància materna. La idea sorgí d'Assumpta Uris, comare del Centre de Salut Canal Salat de Ciutadella, que encoratjà les mares que donen el pit als feus fills a unir-se. El col·lectiu es diu Abam Lactància i neix després de veure el buit que hi havia a l'Illa en defensa de l'alletament matern. De fet, existeix una associació balear que funciona a Mallorca i a Eivissa i el repte era implantar-la també a Menorca.

Les pioneres del grup són tres mares que practiquen o han practicat l'alletament matern: Magda Barea, amb una filleta de 18 mesos; Cristina, mare d'una filleta de dos anys i de dos bessones de tres mesos, i Joana Vidal, que té una filleta de quasi quatre mesos.

Les promotores organitzaran cada segon dijous de mes una trobada per a compartir la feliç experiència de l'alletament matern. "Fiam que a la llarga entrin més mares. Serà un grup obert, on tothom pugui participar, un punt trobada de mares, pares i fillets", explica Magda Barea, una de les mares promotores del grup.

"L'alletament matern és recomanable perquè té moltíssims avantatges: està preparat per a cada fillet, la quantitat de llet varia segons les necessitats de la criatura, aporta defenses, els fillets que es crien amb la llet de la seva mare són més saludables, a més que no necessites preparar biberons. És una alimentació natural i de franc", comenta.

Però Barea deixa clar que en el fet de donar el pit, si és important la nutrició del fillet, també ho és "el lligam que es crea entre mare i fill, que és importantíssim, una relació d'afecte, pell a pell, que ajuda l'infant a créixer amb seguretat", diu. Explica que l'alletament es pot perllongar fins que la mare ho consideri, segons cada situació, l'entorn familiar i la resposta de cada fillet. "Hi ha mares que donen el pit al seu fill fins que té sis anys. L'OMS recomana que donar el pit es perllongui des del naixement fins al sis o dotze mesos, però pot ser més". Barea indica que les mares amb experiència poden ser un suport per a les que volen començar.