Els escriptors menorquins llegiren textos dels autors llatinoamericans - Paco Sturla

TW
0

El públic menorquí ha tingut aquest cap de setmana l'oportunitat de descobrir les promeses de la literatura llatinoamericana. Les noves veus del panorama narratiu americà tenen nom propi com Antonio José Ponte (Cuba), Juan Manuel Robles (Perú), Giovanna Rivero (Bolívia), Inés Bertagaray (Uruguai), Lina Meruane (Xile), Sergio Chejfec (Argentina) o Yuri Herrera (Mèxic). Han estat convidats a participar en els actes que es celebren a l'Illa dins el Fet a Amèrica, el Festival Internacional de Novel·la Contemporània en Llengua Castellana, que la Xarxa de Biblioteques ha duit a Menorca.

El programa s'encetà ahir migdia al Claustre del Seminari amb les lectures encadenades dels textos dels escriptors llatinoamericans, a càrrec dels propis autors i amb la col·laboració, a l'hora de posar veu, d'escriptors menorquins, com Pau Faner, Ponç Pons, Maite Salord, Josep Maria Quintana, Pere Gomila i Biel Pons. La directora del certamen, Lolita Bosch, novel·lista d'ascendència menorquina, explica que el col·lectiu Fu, del qual forma part, va fer una tria entre 235 autors llatinoamericans per organitzar el festival. "Els participants escollits d'aquí a deu anys seran escriptors de referència". Bosch explica que el panorama narratiu americà "és molt ric, molt variat i al compartir llengua el podem llegir mil milions de persones". Comenta que la literatura llatinoamericana jove "és més arriscada, més moderna i més trencadora que l'espanyola".

Fàtima Anglada, coordinadora del certamen i tècnica de la Xarxa de Biblioteques de Menorca, destaca els punts de trobada literària que ahir es celebraren a Ciutadella, Ferreries i Alaior amb els grups de lectura de cada municipi. D'altra banda, el públic menorquí podrà conèixer el testimoni dels autors llatinoamericans i fer-los preguntes a l'acte programat a les 11 hores a la Plaça de la Catedral, que es clourà amb una sessió de glosat.