Construcció d’un banc de pedra. Federica Mahieu participà, junt amb altres paredadors, en la confecció d’una construcció de pedra durant el congrés celebrat a Ambleside - Federica Mahieu

TW
0

A principis de setembre, va tenir lloc a la regió de Cumbria, a Anglaterra, un congrés internacional sobre la pedra seca. Tècnics de medi ambient, representants d'associacions de conservació, arquitectes i aficionats d'arreu del món es reuniren en el poblet d'Ambleside amb l'objectiu comú de preservar el patrimoni de les construccions i la cultura de la pedra en sec. Entre el centenar de participants, hi havia una representant menorquina: Federica Mahieu. La paredadora, d'origen belga i resident a l'Illa d'ençà fa 30 anys, acudí al XII International Congress of Dry Stone Walling per iniciativa pròpia. Va ser a través d'internet que descobrí l'organització del congrés. No s'ho va pensar dues vegades i viatjà fins a Anglaterra per participar en les jornades amb la il·lusió d'ampliar i compartir coneixements. Sense voler es va convertir en ambaixadora de Menorca, el territori que concentra el major patrimoni construït en pedra seca del món i que compta amb elements tan singulars com les barraques i els ponts de bestiar.

"En el congrés, vaig apreciar el desconeixement sobre Menorca i el seu patrimoni. Quan deia Menorca, els companys identificaven l'Illa amb Mallorca. L'única referència menorquina va ser la d'un arquitecte d'Eslovènia que visità l'Illa per estudiar les barraques del nord de Ciutadella", explica. La constatació que les parets seques menorquines i altres elements constructius són desconeguts entre els especialistes internacionals de la pedra ha fet que Federica Mahieu es plantegi presentar una ponència en el proper congrés, que es celebrarà el 2012 a Sardenya. La paredadora i mestra artesana de la paret seca lamenta que l'Illa perdi l'oportunitat de participar en els fòrums internacionals sobre la pedra en sec. "En el congrés s'han exposat els valors històric, mediambiental, cultural, econòmic i artístic de les construccions amb mesures per a conservar el patrimoni existent i de perpetuar l'art de paredar. Un repte al qual ens hem de sumar".