Protagonistes. Esperança Barber llegí el pregó. El grup va ser ovacionat - Gemma Andreu

TW
0

El Pla de l'Església des Migjorn Gran s'omplí anit de públic per assistir al pregó de les festes que oferí l'Agrupació Folklòrica Aires des Migjorn en la celebració del seu 70 aniversari. El col·lectiu protagonista obrí les ganes de festa del poble en la nit prèvia a Sant Cristòfol de ses Corregudes.

Esperança Barber, balladora veterana del col·lectiu, va ser l'encarregada de la lectura del pregó, mentre es projectaven imatges de la trajectòria del grup folklòric. El fil conductor del muntatge van ser les imatges de la pel·lícula "El Correo del Rey", enregistrada a Menorca el 1950 i en la qual Aires des Migjorn va participar amb una actuació de ball popular.

Va ser el 1940 quan es fundà el grup. Llavonces, el formaven en Toni Barber Vidal "es Conquet" (1898-1968), com a mestre de ball, i en Francesc Pons Pons, en "Xico Fumeta" (1894-1979), com a mestre de música. La primera actuació fora de Menorca va ser el 1946. El Grup Folklòric Aires des Migjorn va anar a Palma per participar en es concurs provincial que organitzava la Secció Femenina de Falange. La seva actuació va ser esplèndida i digna del primer premi. Tot Migjorn en va xerrar i va ser un orgull pel poble.

El 1946 el grup va ser el representant de Balears en el Concurs Estatal de Folklore que va tenir lloc a Bilbao i obtingué el tercer lloc en la classificació. També en els concursos provincials van quedar classificats en dues vegades. L'any 1950 va ser quan el col·lectiu actuà en la pel·lícula "El Correo del Rey" i els van regalar als membres els vestits i les sabates.

Un altre esdeveniment va fer història. La formació actuà en el vaixell "Almirant Farragut" l'any 1953, on reberen una forta ovació del públic americà.

Aquests darrers anys, el Grup Folklòric Aires des Migjorn ha participat i participa a les ballades populars i actes organitzats al municipi. Actualment, algunes de les actuacions més destacades són les de Sant Antòni, Sant Miquel i els Dimarts as Migjorn, a més de les dues ballades anuals organitzades per la FEMEFOLK.

En el seu 70 aniversari, el grup té nous reptes de futur. S'ha organitzat una escola de ball oberta a tots els fillets i a totes les filletes que en vulguin aprendre. En aquest sentit, en diverses ocasions també han col·laborat en els tallers de ball a l'escola pública Francesc d'Albranca.

Seixanta anys després de l'actuació a la pel·lícula "El Correo del Rey", el passat 25 d'abril tots els membres del grup van anar al lloc de Sant Antòni de Maó on "es Conquet" i "en Xico Fumeta" havien ballat expressament per a la filmació. "Tots noltros vam partir cap a Sant Antoni a les 10 del matí amb un autocar d'en Vidal, com aquell any, el 1950 en què 'es Conquet' i 'en Xico Fumeta' havien partit de matinada també amb un cotxe d'en Vidal.
Va ser una sortida especial perquè ens van acompanyar les filles del 'Conquet', na Magdalena i n'Esperança, i el seu nét, que també balla amb nosaltres. Dels familiars d'en 'Xico Fumeta' hi havia quatre dels seus neboders que ballaven. Vam repetir la mateixa escena de ball que la de la pel·lícula. També mos van oferir una visita guiada per l'interior de les cases on es guarda un gran llegat històric i llavors, encara, ens van convidar a un bon aperitiu", destacà Esperança Barber. La filmació que es va fer durant aquesta excursió es projectà també anit as Migjorn durant l'acte.

En finalitzar el pregó, amb un detallat repàs a la trajectòria del grup, balladors i músics van ser ovacionats pel públic, en reconeixement a la labor de conservació de la identitat cultural del municipi.