Saló Gòtic. Força representants institucionals i no massa públic en la commemoració d?enguany de la Diada de Sant Antoni

TW
0

G.Q. Ciutadella
Bona part de la societat civil i eclesiàstica de Menorca es va congregar ahir fosquet al Saló Gòtic de l'Ajuntament de Ciutadella, en l'acte institucional de la Diada del Poble de Menorca. En els primers bancs d'una sala amb menys públic que en altres ocasions es trobaven la presidenta del Parlament, Maria Antònia Munar; el president del Consell, Marc Pons, els consellers del Govern balear, Albert Moragues i Joana Barceló, i el bisbe administrador apostòlic de la Diòcesi, Salvador Giménez, entre altres personalitats.

Després de l'entrada en processó de tot el Consistori, el pregó i el lliurament del Premi d'Investigació Francesc de Borja Moll, l'alcalde, Llorenç Brondo va fer ús de la paraula per tal de pronunciar el seu discurs institucional, el qual va iniciar, com l'any passat, amb les paraules de Francesc de Borja Moll "Beneïts els pobles que saben conservar les seves tradicions i el record de les seves glòries. Ciutadella és un d'aquests pobles".

L'alcalde de Ciutadella va voler emprar, novament, aquesta frase del fill il·lustre de la població de Ponent per fer notar com són de vigents en una societat com l'actual, marcada per la globalització i el que ell va anomenar l' "estandarització institucional", que fa que damunt nosaltres recaigui el perill que siguem uns menorquins que només demostren la seva personalitat "uns pocs dies a l'any", amb ocasió de certes celebracions assenyalades, "amb molta cerimònia de pur caràcter extern". Llorenç Brondo va aclarir que aquests tipus de fenòmens no han de ser combatuts, sinó "passats pel filtre de la pròpia identitat de cada indret territorial".

Legítima i beneficiosa
Llorenç Brondo es va referir també al fenomen de la immigració que, a més de "legítima", resulta ser "beneficiosa, sobretot en termes de productivitat i d'economia d'un país". L'alcalde de Ciutadella va reconèixer que "el gran deure que tenim les institucions polítiques és donar, a dia d'avui, l'adequada acollida al fabulós fenomen de la immigració, en la mesura en què ens pertoca d'orientar-la com a energia menorquina nova per a una Menorca renovada".

Brondo va afegir, en aquest sentit, que "la incidència més fonda i més complexa es projecta sobre la perspectiva social" i això requerirà la "necessitat de reordenar bona part dels deures pressupostaris per tal de fer front a l'augment de la demanda dels serveis socials i de les atencions socials". L'alcalde va recordar com, en 26 anys i en aquest àmbit, s'ha passat del no res, a tenir Ca Sa Milionària a ple funcionament i afegí que "en xifres de conjunt, un de cada cinc habitants de Ciutadella són immigrants". Aquesta circumstància farà que "en els anys que vindran haurem de treballar en plans de previsió molt més ajustats que fins al dia d'avui". En aquest sentit, Brondo va destacar que "si en els pressupostos de l'any 1982, la dedicació a serveis socials just arribava al 5 per cent, ara, en el 2009, ja està en el 7 per cent aproximadament". "I tot açò, -va concloure l'alcalde- esforçant-nos en què, passi el que passi, Ciutadella no deixi mai de ser Ciutadella".