En haver acabat l'acte es va projectar un videomapping sobre el talaiot de Trepucó | Katerina Pu

TW
1

El president del Consell insular ,Adolfo Vilafranca, va assegurar ahir que el futur Centre d’Interpretació de la Menorca Talaiòtica s’ubicarà a l’antiga ferreteria de Ca s’Avi, a Ciutadella, i que es podria inaugurar el 2026. Una afirmació feta durant l’acte commemoratiu del primer aniversari de la declaració de la Menorca Talaiòtica Patrimoni Mundial, celebrat al poblat de Trepucó, a Maó.

Adolfo Vilafranca va recordar  durant la seva intervenció en l’acte institucional el treball conjunt que els menorquins van fer al llarg de més de deu anys i la insistència demostrada fins a aconseguir la declaració de Patrimoni Mundial, «és una distinció que va ser la culminació d’un llarg camí, una celebració esperada i desitjada des de fa molts d’anys. Durant més d’una dècada, a més del Consell, entitats, associacions, ajuntaments, partits polítics, tècnics, arqueòlegs, propietaris de jaciments i gestors culturals, entre altres, es va unir per aconseguir aquest objectiu».

Vilafranca va assenyalar que el reconeixement de la Unesco havia estat l’inici d’una manera de gestionar el patrimoni arqueològic de l’Illa, havent-se potenciat durant aquest any la investigació, la difusió i la conservació, tres dels pilars que va considerar bàsics i va subratllar el compromís de la institució insular. «Aquest és un projecte grupal i socials, ho duim a terme gràcies als professionals, els científics, els propietaris, els menorquins i els visitants. Per açò es va crear l’Agència Menorca Talaiòtica, a la que s’augmenta progressivament de recursos econòmics i humans», va assegurar.

El president insular va remarcar que el futur Centre d’Interpretació de la Menorca Talaiòtica serà un centre museístic especialitzat que expliqui als menorquins i    visitants els valors únics pels quals la Menorca Talaiòtica va ser inscrita en la llista de Patrimoni Mundial de la Unesco i, per altra banda, crear un espai de referència per als consumidors culturals en aquest àmbit, que centralitzarà tota la informació dels jaciments de la Menorca Talaiòtica. «Els tres objectius que tenim a llarg termini són convertir l’Illa en un referent a Espanya en matèria de conservació, amb un model d’integració de patrimoni, paisatge i desenvolupament sostenible; que el patrimoni prehistòric ocupi el lloc que li correspon entre els valors més importants de l’Illa; i que els menorquins visualitzin y valorin la feina de l’Agència Menorca Talaiòtica en la conservació del patrimoni històric per a les generacions futures», va subratllar.

Videomapatge i cervesa

L’acte va continuar amb l’espectacle «Entre el cel i la mar», estrenat el passat dia 6 d’octubre per celebrar la inscripció de la Menorca Talaiòtica, que ofereix la gènesi i l’evolució de la cultura talaiòtica menorquina, des de l’edat del bronze fins al seu ocàs amb l’ocupació romana de l’Illa el 123 aC, i acaba explicant el llegat històric que perviu actualment. Finalment, es va fer un tast de la cervesa talaiòtica.

La necessitat de gestionar les expectatives de tots i tenir la capacitat de mirar fora de l’Illa

El catedràtic de Prehistòria de la UIB, el Dr. Manuel Calvo, va fer unes reflexions sobre els reptes que s’han d’afrontar amb la declaració de la Menorca Talaiòtica com a Patrimoni Mundial de la Unesco un any després de la seva consecució.

Manuel Calvo va assegurar que el principal repte de futur és el de ser capaços de gestionar les expectatives de totes les parts implicades en el patrimoni arqueològic de l’Illa (partits polítics, propietaris, arqueòlegs, visitants i els mateixos menorquins). «Venim d’un projecte en què durant molts d’anys s’havia fet feina en conjunt amb un objectiu clar, comí i concret, aconseguir la declaració de patrimoni mundial, i ara ha canviat radicalment, s’ha iniciat un camí que no té arribada, sinó que es tracta d’anar avançant en múltiples estacions, açò genera una complexitat molt més alta, perquè no totes les expectatives són les mateixes ni convergents», va assegurar.

Calvo va assenyalar un segon repte consistent en superar les rutines en la gestió del dia a dia per trobar solucions als problemes i avançar, afirmant que «no tornarem a tenir una cosa tan il·lusionant com arribar a ser Patrimoni de la Humanitat, al contrari, tindrem problemes burocràtics, conflictes amb diferents persones, ens trobarem amb el dia a dia de gestió, de ser capaços d’anar solucionant tots els problemes, i el gran problema de tot açò és la rutina, a la que no s’hi pot caure, sinó que    s’ha de seguir il·lusionant i donar coses diferents de la Menorca Talaiòtica».

Tenir la capacitat de mirar més enllà de l’Illa és el tercer repte apuntat per Calvo,    assegurant que ser Patrimoni Mundial dona a Menorca una gran projecció mundial i que s’ha de tenir la capacitat d’aixecar el cap i mirar fora de l’Illa. «Açò té dues vessants, fer feina com ens veuran la gent de fora i fer-la per com volem que ens vegin. El repte és aconseguir que l’Illa sigui un referent internacional en la gestió del patrimoni arqueològic. I s’hauria d’aprofitar l’experiència que té Menorca amb la declaració de Reserva de Biosfera, és un bagatge que no es pot desaprofitar,« va subratllar.