Retrat de l’historiador i doctor Josep Miquel Guàrdia. | Santi Pons

TW
0

L'obra de Josep Miquel Guàrdia destaca per ser d'una producció extensa i de gran riquesa. Els seus coneixements científics continuen essent de gran interès per la seva profunditat i rigor. L'Institut Menorquí d'Estudis presenta aquest divendres 19 a les 19.30 hores una obra inèdita del prodigi alaiorenc, publicada fins a la data tan sols en francès, llengua habitual de Guàrdia en la difusió d'activitats intel·lectuals, en una edició modesta i particular.

La Sala d'activitats ciutadanes de l'Ajuntament d'Alaior serà l'escenari en què l'acadèmic Miquel Àngel Limón i Andreu Vidal, l'encarregat de traduir i editar «Fisiologia, higiene i moral. Nocions elementals de la ciència de l'home» en llengua catalana, presentaran un assaig que ha tingut «una circulació molt escassa» i que de moment només ha estat possible llegir gràcies «als mateixos familiars descendents de Guàrdia», ressalta Limón.

Una nova faceta

Per la seva part, Andreu Vidal esdevé una figura «clau» en la «recuperació i revisió del coneixement, l'avaluació i la interpretació de la vida i obra» del doctor Guàrdia. Tot i que la seva part pedagògica ja ha estat estudiada prèviament, havent-se registrat la realització de tesis doctorals com la feta pel doctor en Pedagogia per la Universitat de Barcelona, Antoni Petrus Rotger, en la qual va descobrir noves facetes mai analitzades anteriorment, Josep Miquel Guàrdia encara té moltes cares per destapar. I és que segons Limón, aquest personatge històric menorquí «continua essent un gran desconegut».

El títol que es presenta aquesta setmana va ser escrit per Guàrdia l'any 1885 i recull els continguts de les classes de Moral i Filosofia que impartia a un centre de formació a França. «Era un lloc de feina en què cobrava poc, encara que feia poques hores. La seva consciència el convidava a fer-ho sempre el millor que podia», relata Vidal.

Tot i haver estat redactada fa gairebé 140 anys, motiu pel qual es nota el pas del temps en alguns aspectes, l'assaig tracta temes universals que encara estan de moda. «Les malalties, la manera d'alimentar-nos, la higiene, les epidèmies, el desenvolupament de la vida física i psíquica... Són temes que sempre seran d'actualitat perquè són intrínsecs a l'ésser humà», argumenta l'editor Andreu Vidal, que recorda el gran humanista que va esdevenir Josep Miquel Guàrdia, un intel·lectual que fonamentava els seus arguments en la història i tot un menorquí universal.

El apunte

Un arxiu que s’expandeix des de l’any de 1998 gràcies a França

Un dels descendents de Josep Miquel Guàrdia, el seu besnet Patrick Casas, és el principal responsable de què es doni a conèixer aquest assaig inèdit. Una visita a Menorca l’any 1997 per descobrir el passat de Nicolau Guàrdia Melià, pare de Josep Miquel, i les seves arrels insulars va canviar la vida per sempre de Patrick Casas. Des del 1998 en endavant, Casas ha aprofitat les seves visites a l’Illa per dur nous textos i documents elaborats per Josep Miquel Guàrdia. I és que compta amb una gran col·lecció a la seva casa de Normandia, ja que els va heretar d’una altra part de la família establerta amb posterioritat a la localitat de Rouan. Molts d’aquests escrits completen en l’actualitat un arxiu històric de gran importància per a Menorca i el municipi d’Alaior.